Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bērings-Breivīks bija izveidojis "valsts nodevēju" sarakstu

Norvēģijas plašsaziņas līdzekļi publiskojuši ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka izveidotu sarakstu ar to politiķu un citu sabiedrībā zināmu cilvēku vārdiem, kurus viņš uzskatījis par valsts nodevējiem un ar kuriem vēlējies izrēķināties.

Jau iepriekš bija zināms, ka Bērings-Breivīks kā iespējamos uzbrukuma mērķus izvērtējis aptuveni 30 objektus, tostarp karaļa pili, kāda laikraksta redakciju, naftas platformas un kodolreaktorus.

Taču nesen nopratināšanas laikā atklājies, ka viņam bijis arī saraksts ar cilvēkiem, kas, pēc Bēringa-Breivīka domām, ir dzimtenes nodevēji. Šos cilvēkus viņš bija sagrupējis trīs kategorijās - A, B un C.

A kategorijā ierindoti 12, pēc Bēringa-Breivīka uzskatiem, bīstamākie cilvēki. Pirmajā vietā šajā sarakstā ir Norvēģijas ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre, viņam seko bijusī valsts premjerministre Grū Hārlema Bruntlane, tirdzniecības un rūpniecības ministrs Trunns Giske un kultūras ministre Annikene Vitfelte.

Ekstrēmista mērķu sarakstā bija arī telekompānija NRK, "Amnesty International" pārstāvniecība Norvēģijā, Starpbaznīcu padome un vēl aptuveni 15 organizācijas, kas iestājas par imigrantu tiesībām un vēlas "padarīt Norvēģiju par musulmaņu koloniju".

Pirms tam Bērings-Breivīks bija atzinis, ka sprādziens valdības ēku kvartālā Oslo un uzbrukums Darba partijas nometnes dalībniekiem Ūteijas salā bijis "plāns B". Pamatplānā bija iekļauts sprādziens valdības ēku kvartālā, kam sekotu eksplozija valdošās Darba partijas štābā, bet pēc tam sprādziens karaļa pilī. Ja tas būtu izdevies un Bērings-Breivīks pēc šiem sprādzieniem vēl būtu dzīvs, viņš vēlējās sarīkot apšaudi arī kustības "Blitz" štābā un uzbrukt "kreiso sociālistu" galvenajai mītnei.

"Jā, šādi saraksti ir, taču mēs nezinām, vai viņš tiešām gatavoja tik vērienīgus uzbrukumus vai arī tikai domāja par to," skaidroja policijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka Bērings-Breivīks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam viņš min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Bēringam-Breivīkam tiesas priekšā būs jāstājas 16.aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits