Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Berluskoni cer uz triumfālu atgriešanos

Itālijas vēlētāji svētdien un pirmdien mēros ceļu uz vēlēšanu iecirkņiem, lai piedalītos ārkārtas parlamenta vēlēšanās un ievēlētu jau 62.valdību kopš Otrā pasaules kara. Itālijā valdības mūžs parasti nav ilgs, un arī līdzšinējais premjers Romāno Prodi noturējās pie varas mazāk nekā divus gadus. Neraugoties uz stagnāciju, kas skārusi Itālijas ekonomiku, un runām par valdošās elites vidū izplatīto korupciju, itālieši nebūt negrasās meklēt glābiņu pie jaunām sejām.

Visas pazīmes liecina, ka pēc vēlēšanām Itālijas valdības vadītāja amatu iegūs nenogurdināmais Silvio Berluskoni, kurš jau divreiz sēdējis premjera krēslā.


Itālijas pagrimums


71 gadu veco S.Berluskoni nemulsina tas, ka viņa vārds tiek locīts saistītā ar dažādiem korupcijas skandāliem un viņš gandrīz nepārtraukti ir iesaistīts tiesu darbos. S.Berluskoni joprojām ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Itālijā. S.Berluskoni nekad nav izcēlies ar pašapziņas trūkumu, viņš salīdzinājis sevi ar Napoleonu un Jēzu Kristu, un arī šoreiz vēlēšanu kampaņas laikā viņš paziņojis, ka ir "100% pārliecināts" par savu uzvaru. "Es esmu neaizvietojams," pavēstīja S.Berluskoni. Viņam joprojām ir daudz atbalstītāju, kas gatavi balsot par S.Berluskoni, neraugoties uz visām viņa nepatikšanām ar likuma ievērošanu. "Berluskoni ir gudrākais cilvēks Itālijā, un viņš noteikti mainīs mūsu valsti uz labo pusi," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 58 gadus vecais Luidži Tode, kurš ir S.Berluskoni atbalstītājs.

S.Berluskoni pretinieki gan iebilst, ka viņa iepriekšējās valdīšanas laikā 90.gadu vidū un no 2001. līdz 2006.gadam Itālijas ekonomika turpināja nīkuļot. Itāliešiem nākas samierināties ar zemākām algām un mazāku ekonomikas izaugsmi nekā citās Eiropas valstīs. Par Itālijas nedienu simbolu kļuvusi valsts lidsabiedrība Alitalia, kas novesta līdz bankrota slieksnim un varētu tikt pievienota Air France un KLM koncernam.

Kreiso cerība


Itālijā sabiedriskās domas aptauju publicēšana ir aizliegta divas nedēļas pirms vēlēšanām, bet pēdējās aptaujas prognozēja S.Berluskoni vadītās labējās koalīcijas uzvaru. S.Berluskoni galvenais pretinieks ir bijušais Romas mērs Valters Veltroni, kurš uzņēmies kreisi centriskās koalīcijas vadību. 52 gadus vecais V.Veltroni sevi salīdzina ar ASV demokrātu politiķi Baraku Obamu un uzsver, ka Itālijas politikā nepieciešamas svaigas vēsmas. V.Veltroni pat aizņēmies B.Obamas iecienīto saukli "Jā, mēs varam!". S.Berluskoni apgalvo, ka V.Veltroni ir vecs komunists, kura izveidotā Demokrātiskā partija ir Itālijas kompartijas idejiskā mantiniece.

Politiķu savstarpējās ķildas nogurdinājušas itāliešus, kas pamazām zaudē ticību pozitīvām pārmaiņām. Ekonomikas analītiķis Rikardo Treci prognozē, ka neviena no partijām nebūs spējīga nodrošināt pārliecinošu vairākumu parlamentā, tāpēc nepieciešamās reformas arī turpmāk tiks atstātas novārtā. Būtiskas pārmaiņas diez vai varētu sagaidīt no Itālijas politiskās elites, kurā pārsvarā ir politiķi, kas krietni pārsnieguši pensijas vecumu. Piemēram, Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno ir 82 gadus vecs, arī citi līderi nav diez jo jaunāki. "Man apriebies, ka vienmēr jāizvēlas mazākais no ļaunumiem. Es gribu izvēlēties jaunas sejas, jaunus cilvēkus," spriež Itālijā populārais komiķis Bepe Grillo.

Balsošana


Itālijas parlamenta vēlēšanas notiks svētdien un pirmdien. Pirmstermiņa vēlēšanas bija jārīko, jo izjuka Romāno Prodi vadītā kreisi centriskā koalīcijas valdība. Pēc vēlēšanām Itālijā pie varas nāks jau 62.valdība kopš Otrā pasaules kara

Politiskās sistēmas nestabilitāti veicina vēlēšanu sistēma, kas daudzām mazām partijām nodrošina iespēju iekļūt parlamentā.

Itālijas pilsoņi ievēlēs parlamenta apakšpalātu un Senātu. Apakšpalātas vēlēšanās var piedalīties no 18 gadu vecuma, par Senātu var balsot tikai 25 gadu vecumu sasniegušie pilsoņi

Kreiso līderis


52 gadus vecais Demokrātiskās partijas līderis Valters Veltroni uzvaras gadījumā varētu kļūt par jaunāko premjeru pēckara Itālijas vēsturē

V.Veltroni ir bijušais žurnālists, kurš savu politisko karjeru sācis Itālijas kompartijas rindās

90.gadu vidū viņš bija premjera vietnieks Romāno Prodi valdībā, vēlāk kļuva par galvaspilsētas Romas mēru

Romas mēra amatā V.Veltroni centās veicināt kultūras uzplaukumu. Februārī viņš atkāpās no Romas mēra amata, lai varētu pretendēt uz Itālijas premjera posteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits