Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Mediķu ekipāžas "kaujas gatavībā" gaida pirmos izglābtos. Drīz pēc tam vairākas automašīnas nofimētas, traucamies slimnīcas virzienā, visticamāk, ar pirmajiem izglābtajiem

Bīstamā operācijā pirmie taizemiešu pusaudži izglābti no applūdušajām alām

Glābējiem izdevies veiksmīgi īstenot riskanto evakuāciju, izvedot no applūdušā alu kompleksa pirmos četrus no 12 zēniem, kas alās bija iesprostoti divas nedēļas. Katram no zēniem šī bija pirmā niršanas pieredze, un katru bīstamajā ceļā pavadīja un uzraudzīja divi profesionāli akvalangisti. Šobrīd operācija apturēta un atsāksies pirmdienas rītā.

Par pirmo četru izglābšanu paziņoja Taizemes flotes specvienība SEAL ar ierakstu savā Facebook vietnē, bet šīs ziņas no notikuma vietas apstiprinājusi arī ASV amatpersona. Sākotnēji informācija par izglābto skaitu gan bija pretrunīga - vairāki ziņu avoti, tostarp, tādas aģentūras kā AFP un Reuters, vēstīja, ka varētu būt izglābta jau puse, proti, seši jaunieši, taču nu noskaidrots, ka šīs ziņas bijušas neprecīzas.

Uz vietas esošie preses operatori un žurnālisti nofilmējuši, kā uz slimnīcu aiztraucas vairākas mediķu automašīnas, visticamāk, ar izglābtajiem bērniem tajās. Notikuma vietā strādā arī helikoptera ekipāža.

Jau ziņots, ka ceļš līdz brīvībai ir garš un bīstams - profesionāliem nirējiem nepieciešamas aptuveni sešas stundas, lai nokļūtu līdz vietai alās, kur iesprostoti pusaudži un viņu futbola komandas treneris, kā arī apmēram piecas stundas, lai atgrieztos atpakaļ. Kopumā pie nelaimē nonākušajiem, sākot evakuācijas aktīvo fāzi, devās 18 nirēji - 13 speciālisti no ārvalstīm un pieci Taizemes SEAL karavīri, bet kopumā glābšanas operācijā iesaistīti aptuveni 90 profesionāli nirēji. 

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka ar Taizemes glābējiem cieši sadarbojas arī eksperti no ASV.



Taizemes varas iestādes ziņo, ka pēc pirmo zēnu izglābšanas operācija tiek apturēta līdz pirmdienas rītam, jo izlietots viss skābeklis akvalangu balonos, un tie atkal jāuzpilda un jāizvieto noteiktās vietās applūdušajās alās.

Pirmie no alām evakuēti spēcīgākie un veselākie zēni, taču BBC korespondents notikuma vietā Dens Džonstons ziņo, ka manāms nogurums pārņēmis arī glābējus, kuri faktiski bez pārtraukuma strādāja visu dienu. "Izskatās, ka ir pieņemts lēmums - šodien ir padarīts maksimāli iespējamais," ziņo Džonstons, norādot, ka evakuācija, visticamāk, atsāksies pirmdienas rītā ap plkst.8 pēc vietējā laika (ap plkst.4 naktī pēc Latvijas laika).

Tā kā alās iesprostoto zēnu liktenis un viņu glābšanas operācija piesaistījusi plašu mediju un sabiedrības uzmanību, ziņas par pirmajiem izglābtajiem nepalika bez reakcijas arī sociālajos tīklos, kādam Twitter lietotājam rakstot, ka "ne visi supervaroņi tērpjas apmetņos. Daži nēsā ūdenslīdēja tērpus." Kāds cits raksta: "Jā, protams, notiek Pasaules kauss futbolā, bet šobrīd visa pasaule fano par Taizemi." Citi pauduši cerību, ka arī atlikušo daļu izdosies no alas izvest veiksmīgi. 

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits