Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bišu izzušana tiek skaidrota ar pieaugošo augu valsts vienveidību

Francijas zinātnieku pētījums liecina, ka bišu slimošana un izzušana daudzās valstīs skaidrojama ar lauksaimniecības veicināto augu valsts vienveidību. Zinātnieki atklāja, ka bitēm, kas barojas ar dažādu veidu ziedputekšņiem, ir labāka imūnsistēma, nekā tām bitēm, kas pārtiek no viena veida ziedputekšņiem.


Eiropas un Ziemeļamerikas biškopjiem jau vairākus gadus lielas raizes sagādā masveida bišu izmiršana, kuras cēloni tā īsti nav izdevies noskaidrot. Pētnieki izteikuši dažādus minējumus, piemēram, par pesticīdu kaitīgo iedarbību uz bitēm un parazītu ieperināšanos bišu organismā. Saskaņā ar citu versiju bišu izmiršana saistīta ar mobilo sakaru attīstību, jo elektromagnētiskais starojums negatīvi ietekmē bišu navigācijas spējas, tādēļ tās nevar atrast ceļu uz stropu.


Francijas Nacionālā lauksaimniecības pētījumu institūta zinātnieki, kuru pētījums publicēts žurnālā Biology Letters, izteikuši pieņēmumu, ka patiesībā bišu izmiršana ir saistīta ar lauksaimniecības vienveidību. Ja agrāk bites varēja baroties no dažādiem augiem, tad pašlaik arvien vairāk lielās platībās tiek audzēta tikai viena kultūra, piemēram, rapsis. Tas negatīvi ietekmē bišu imūnsistēmu.


«Mēs atklājām, ka bitēm, kas pārtiek no piecu dažādu veidu ziedputekšņiem, ir augstāks glikozes oksidāzes līmenis, salīdzinot ar tām bitēm, kas pārtiek no viena veida ziedputekšņiem, pat ja šim vienam veidam ir augstāks proteīna saturs,» raidsabiedrībai BBC stāsta pētījums autors Sedriks Alo. Glikozes oksidāze bitēm nepieciešama, lai atvairītu mikrobu uzbrukumus.


Britu biškopji atzinuši, ka lauksaimniecības vienveidības dēļ mūsdienās bitēm piemērotāki apstākļi ir nevis lauku rajonos, bet pilsētu dārzos un parkos, kur ir lielāka augu daudzveidība. Lai cīnītos pret augu valsts vienveidību, Francijas valdība šonedēļ paziņoja, ka autoceļu malās tiks izsētas dažādu puķu sēklas. Eksperimenta mērķis ir nodrošināt bitēm daudzveidīgāku pārtiku. Ja eksepriments izdosies, šo programmu varētu paplašināt uz visu Francijas autoceļu tīklu, informē AFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits