Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Britu valdība vērsīsies pret nažu nēsātājiem

Briti satraukti par traģiskiem saduršanas gadījumiem


Lielbritānijas valdības vadītājs Gordons Brauns pirmdien paziņoja, ka varas iestādes ir gatavas "noķert, tiesāt un sodīt" ikvienu, kurš tiks pieķerts naža nēsāšanā. Uz tik bargiem paziņojumiem britu amatpersonas pamudināja vairāki briesmīgi noziegumi, kas pastrādāti ar nažiem. Pagājušonedēļ vienas dienas laikā Londonā ar nažiem tika nogalināti četri cilvēki, ieskaitot kādu 41 gadu vecu vīrieti no Latvijas, vēsta laikraksts The Times. Kopumā šogad Londonā ar nažiem nogalināti jau vairāk nekā 50 cilvēku. Londonas policijas vadība secina, ka cīņa pret nažu noziegumiem kļuvusi par svarīgāku prioritāti nekā cīņa pret terorismu.

Nežēlīgi noziegumi


"Mazākuma uzvedības dēļ pārāk daudz cilvēku, jauni un veci, nejūtas droši uz ielas un pat savās mājās," secina G.Brauns. "Mums jāpanāk, lai ikvienam, it sevišķi jauniešiem, būtu skaidrs, ka šajā valstī ir noteiktas uzvedības robežas. Nažu nēsāšana ir pilnīgi nepieņemama," uzsver G.Brauns. Ar nažiem pastrādāto noziegumu problēma īpaši aktuāla ir britu pusaudžu un jauniešu vidū. Vardarbīga izrēķināšanās sevišķi izplatīta melnādaino un aziātu izcelsmes jauniešu vidū, jo bieži vien viņi dzīvo sociāli nelabvēlīgā vidē, kur valda bezdarbs, narkotikas un noziedzība.

Lielbritānijā katru dienu ar nazi tiek sadurti vai aplaupīti ap 60 cilvēku, gada laikā uzbrukumu skaits pārsniedz 20 000, informē The Daily Telegraph. Ar nažiem pastrādātie noziegumi kļūst arvien nežēlīgāki, un tos pastrādā arvien jaunāki noziedznieki. Valdība plāno palielināt policijas pilnvaras, lai policisti varētu apturēt un pārmeklēt jauniešus, kam kabatā varētu būt nazis. Politiķi izteikušies, ka par naža nēsāšanu automātiski vajadzētu piespriest cietumsodu. Iekšlietu ministre Džekija Smita gan uzskata, ka tas būtu pārāk "vienkāršoti".

Naži ir visiem


Britu preses aptaujātie pusaudži apgalvo, ka nažus nēsā pašaizsardzības nolūkā, jo gandrīz visiem citiem kabatā esot kāds ierocis. "Mēs visi nēsājam nažus. Mēs esam spiesti to darīt. Ja valdība palielinās cietumsodu, tas mūs neapturēs. Mēs būtu gatavi atteikties no nažiem tikai tad, ja ielas kļūtu drošākas," laikrakstam The Daily Mirror stāsta 16 gadu vecais somāliešu izcelsmes jaunietis Altafs. 18 gadu vecais Ridžs piebilst: "Bez naža nav droši. Ja tev nav naža, neviens no tevis nebaidās."

Dž.Smita uzsver, ka tas ir kļūdains uzskats, jo nazi var atņemt un pavērst pret pašu nēsātāju. Valdība plāno izstrādāt dažādus priekšlikumus, lai pamudinātu jauniešus atteikties no nažu nēsāšanas. Piemēram, pieķertos jauniešus varētu aizvest uz ātrās palīdzības uzņemšanas nodaļām, lai uzskatāmi parādītu, kādu postu nodara nažu ievainojumi. G.Brauns arī solījis pastiprināt darbu ar "problemātiskām ģimenēm", lai izskaustu noziedzības cēloņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits