Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Britus satricina nepieredzēta apmēra preses skandāls

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons trešdien parlamenta ārkārtas sēdē rosinājis sākt izmeklēšanu par skandālu, kas draud sagraut pazīstama tabloīda reputāciju. Britus saniknojusi ziņa, ka mediju magnāta Rūperta Mērdoka izdevums News of the World ne vien noklausījies slavenību un karaļnama telefonsarunas, bet ētikas normu pārkāpumos gājis vēl tālāk, pieļaujot līdz šim nepieredzētu normu neievērošanu žurnālistikā.

Izdevums tiek turēts aizdomās par Londonas 2005. gada teroraktu upuru ģimeņu telefonsarunu noklausīšanos, kā arī tiek vainots nolaupītu personu telefonu uzlaušanā, kas traucējusi noziegumu izmeklēšanas gaitu.

Ziņas par avīzes šaubīgajām informācijas ieguves metodēm pirmo reizi izskanēja pirms sešiem gadiem. Lai gan kādam redaktoram un News of the World nolīgtajam detektīvam, kurš veicis nelikumīgās darbības, 2007. gadā piespriests cietumsods, kulmināciju skandāls sasniedzis tikai šonedēļ.

Policija informējusi Londonas teroraktu upuru tuviniekus, ka viņu telefonsarunas varētu būt noklausītas. Tā arī brīdinājusi kādu ģimeni, kuras pusaugu meita noslepkavota pirms vairākiem gadiem. Meitenītes līķis atrasts tikai pusgadu pēc pazušanas, taču viņas mobilajā tālrunī ienākošie balss ziņojumi regulāri noklausīti un pat izdzēsti, lai atbrīvotu vietu jauniem, tādējādi ģimenei un izmeklētājiem radot viltus cerības, ka nolaupītā aizvien ir dzīva.

D. Kamerons pievienojies sašutušajiem, saucot izdevuma rīcību par pretīgu. «Mēs vairs nerunājam par politiķiem un slavenībām. Mēs runājam par ielaušanos slepkavu un, iespējams, teroristu upuru telefonos,» premjeru citē BBC. Reklamēties izdevumā atteicies viens no lielākajiem klientiem autoražotājs Ford. Arī citas firmas apsver iespēju izmeklēšanas laikā nereklamēties R. Mērdoka medijos.

Briti sociālajos tīklos mudina boikotēt R. Mērdoka medijus, pati impērija tās līdz šim lielākajā darījumā cer pārņemt BSkyB televīziju. Daudzi politiķi aicina atkāpties izdevuma pārraudzītājfirmas News International izpilddirektori Rebeku Brūku, kura noklausīšanās laikā bijusi izdevuma redaktore. Viņa noliedz, ka būtu zinājusi par pārkāpumiem.

«Atstāt viņu amatā ir tas pats, kas nodot alus darītavu alkoholiķa pārziņā,» mediju eksperta Stīvena Bārneta teikto citē Reuters. Taču R. Brūka ir tuva D. Kamerona draudzene. Skandāls ievērojami apdraud paša premjera reputāciju, jo viņa komandā līdz janvārim strādājis bijušais izdevuma redaktors Endijs Kolsons. Redaktora vadībā veikti naudas pārskaitījumi policijai apmaiņā pret konfidenciālu informāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits