Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bušs mieru Tuvajos Austrumos sola šogad

Izraēla tikmēr spriež par jauniem uzbrukumiem Gazai.

"Mana valdība palīdzēs sasniegt jūsu un Izraēlas sapni — tas ir, divas mierīgi līdzās pastāvošas valstis," palestīniešu pašpārvaldes līderim Mahmūdam Abāsam Tuvo Austrumu vizītes noslēgumā sacīja ASV prezidents Džordžs V.Bušs. Pēc ebreju nodēvēšanas par Izraēlas "izredzētajiem cilvēkiem" brauciena sākumā, viņam pēdējās dienās nācās visus pūliņus veltīt, lai pārliecinātu arābu valstis par savu neitralitāti, vēsta CNN. Tomēr prezidents neatkāpās no pārliecības, ka abām pusēm izdosies vienoties par palestīniešu valsti "līdz manas prezidentūras beigām".

Tā panākšanai Dž.V.Bušs mudināja palestīniešus "apkarot terorismu", bet Izraēlu — "upurēties mieram un atvieglot palestīniešiem noteiktos ierobežojumus". "Tas ir smags uzdevums, kas prasa aktīvu rīcību no abām pusēm," viņš sacīja svētdien, Ēģiptē uzrunājot Pasaules Ekonomikas foruma dalībniekus. BBC aptaujātie diplomāti par drīzu Tuvo Austrumu konflikta atrisināšanu gan izteicās visai skeptiski.

Šādu noskaņojumu nekliedēja arī Izraēlas premjerministra Ehuda Olmerta svētdienas uzruna valdībai. "Šāda situācija dienvidos vairs nedrīkst pastāvēt," viņš sacīja, atsaucoties uz Hamas raķešu triecieniem Izraēlas dienvidos. Lai to novērstu, Jeruzāleme varētu izšķirties uz plašu militāru operāciju radikālā grupējuma pārņemtajā Gazas joslā, ziņo Reuters. Izraēlas ārlietu un aizsardzības ministri, kā arī Hamas līderi šajās dienās iecerējuši tikties ar Ēģiptes prezidentu Hosni Mubaraku un izlūkdienesta vadītāju Omāru Suleimanu, lai sīkāk apspriestu situācijas atrisināšanas iespēju. Hamas jau piedāvājusi uz pusgadu pārtraukt militārās aktivitātes Gazā, ja Izraēla atceltu teritorijai noteikto embargo un atvērtu robežpunktus. Jeruzāleme uz šo piedāvājumu vēl nav atsaukusies.

Sava starpnieka statusa dēļ, Ēģiptei svētdien neizdevās izvairīties no Dž.V.Buša kritikas. "Es turpinu cerēt, ka Ēģipte ir spējīga rādīt reģionam priekšzīmi politiskajās reformās," viņa teikto citē The New York Times. "Pārlieku bieži Tuvajos Austrumos politiku veido viens līderis, kamēr opozīcija sēž cietumā. Pienācis laiks visiem reģiona valstu vadītājiem atteikties no šādas pieejas un izturēties pret savu tautu ar pienācīgu cieņu." Pēc 2005.gada vēlēšanām Ēģiptes valdība notiesāja vairāku laikrakstu redaktorus un apcietināja vienu no opozīcijas kustības Musulmaņu brālība līderiem Mahmūdu Ezatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits