Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bušs pasargājis Irānu no Izraēlas uzbrukuma

Laikraksts ziņo, ka Izraēlas premjers šogad prasījis ASV prezidenta atbalstu Irānas bombardēšanai

Irānu no Izraēlas uzlidojuma šovasar pasargājusi tikai ASV prezidenta Džordža V.Buša pretestība Jeruzālemes plānam, piektdien ziņoja britu laikraksts The Guardian, atsaucoties uz vārdā nenosauktu informācijas avotu, kurš strādājot kāda Eiropas valsts premjera labā. Pēc viņa rīcībā esošajām ziņām, Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts vēlējies iznīcināt Irānas kodolobjektus, lai neļautu Teherānai attīstīt kodolprogrammu, taču Dž.V.Bušs atteicies atbalstīt uzbrukumu, kas varētu ievilkt ASV vēl vienā karā.

Saruna notikusi 14.maijā, kad ASV prezidents bija ieradies Izraēlā uz valsts dibināšanas 60.gadadienas svinībām. "Viņš to [ASV atteikumu] uztvēra kā pašreizējās situācijas raksturojumu un mājienu, ka ASV nostāja šajā jautājumā nemainīsies, kamēr vien amatā būs Bušs," The Guardian citē sava informācijas avota teikto. Viņaprāt, Dž.V.Buša atteikums skaidrojams ar bažām par ilgstošas karadarbības sākšanos Tuvajos Austrumos. Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds vairākkārt solījis uzbrukuma gadījuma "noslaucīt Izraēlu no Zemes virsas".

Tā kā Izraēlas bumbvedējiem ceļā uz Irānu jālido pāri visai Irākai, uzlidojums bez ASV atbalsta ir tikpat kā neiespējams, norāda laikraksts. Tas nozīmē, ka Irāna varētu vērsties arī pret ASV, izmantojot Libānas teroristu kustības Hezbollah palīdzību.

"Jūsu anonīmais eiropiešu informācijas avots piedēvē premjerministram vārdus, kādus viņš nekad nav izteicis, tiekoties ar ārvalstu viesiem," avīzē izskanējušās ziņas noliedza Izraēlas valdības pārstāvis Marks Regevs. Vienlaikus viņš atzina, ka "nepieciešamība neļaut Irānai iegūt kodolieročus tiek pieminēta katrā sarunā starp premjeru un ārvalstu līderiem" un "konflikta risināšanā nedrīkst izslēgt nevienu iespēju".

Irānu šonedēļ kritizēja arī Izraēlas prezidents Šimons Peress. Uzstājoties ANO Ģenerālajā Asamblejā, viņš paziņoja, ka Irāna ir pasaules "vardarbības un fanātisma centrs", un aicināja valstis asāk vērsties pret tās kodolprogrammu.

M.Ahmadinedžāds uz to atbildēja ar apgalvojumu, ka urāns tiek bagātināts, lai iegūtu atomenerģiju, un solīja nepadoties "nelikumīgajām prasībām", ziņo BBC.

1981.gadā Izraēlas lidmašīnas iznīcināja Irākas kodolreaktoru Osirakā, bet pagājušajā septembrī Jeruzāleme sagrāva kādu militāru kompleksu Sīrijā, kas tika uzskatīts par puspabeigtu kodolreaktoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits