Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Čehoslovākijas komunistiskais režīms pārbēdzēju pārtveršanai izmantojis viltus robežu

Čehijas policija sākusi izmeklēt bijušā komunistiskā režīma slepenpolicijas operāciju, kuras laikā tikusi izmantota viltus robeža, lai sagūstītu cilvēkus, kas mēģinājuši aizbēgt uz Rietumiem, ceturtdien aģentūrai AFP pavēstīja amatpersonas.

1948.gadā pēc komunistu nākšanas pie varas toreizējā Čehoslovākijā jaunnodibinātā politiskā slepenpolicija StB, lai maldinātu cilvēkus, kas vēlējušies izbēgt no totalitārā režīma žņaugiem, valsts iekšienē izveidojusi viltus robežu, uz kuras izvietojusi arī savus aģentus, kas bijuši tērpti ASV, Francijas vai Lielbritānijas uniformās, pastāstīja Pāvels Brets, kurš vada Iekšlietu ministrijas komunistisko noziegumu izmeklēšanas nodaļu.

Savukārt StB aģenti, kas uzdevušies par pavadoņiem, potenciālos bēgļus novadījuši līdz šķietamajai robežai, pirms tam savus upurus vadājot šurpu turpu, lai mazinātu viņu orientēšanās spējas.

Kad bēgļi iedomājās, ka jau nonākuši Rietumvācijā vai Austrijā, viņus sagaidīja viltus sabiedroto karavīri, kuri vaicājuši pēc to cilvēku vārdiem Čehoslovākijā, kurus būtu iespējams iesaistīt izlūkošanas operācijās. "Daudzi no šiem cilvēkiem pēc tam tika vajāti un notiesāti," norādīja Brets. Pēc vajadzīgās informācija izvilināšanas no bēgļiem viņiem tika "laipni" parādīts tālākais ceļš, kas noslēdzās ar nonākšanu Čehoslovākijas robežsargu rokās.

Viltus robežas posmus parasti iekārtoja aptuveni 50 kilometru attālumā no īstās robežas, bet viens no tiem bija izveidots pat armijas bāzē netālu no Prāgas. Šī operācija turpinājusies līdz 1951.gadam.

Komunistisko noziegumu izmeklēšanas nodaļa jau iepriekš bija sākusi izmeklēšanu šajā lietā, taču tā tika pārtraukta, jo lielākā daļa dokumentu, kas liecināja par šo StB operāciju, ir iznīcināta. Taču pagājušajā gadā izmeklēšana tika atsākta, pamatojoties uz prasību, kuru iesniedza čehu izcelsmes Bostonas universitātes vēsturnieks Igors Lukešs.

Laikraksts "Dnes" nesen ziņoja, ka Lukešam izdevies atrast vienu no maldināšanas operācijas upuriem. Laikraksts arī norādīja, ka vismaz divi no šīs operācijas plānotājiem ir dzīvi. Viens no tiem šobrīd dzīvojot ārzemēs. "Domāju, ka sabiedrībai 23 gadus pēc komunisma gāšanas jāspēj iedibināt taisnīgumu," intervijā "Dnes" norādīja Lukešs, kurš StB operāciju nosaucis par "vājprātīgu, velnišķīgu triku".

Tomēr Brets pret izmeklēšanas veiksmīgu iznākumu izturas skeptiski, jo upuri nevēlas runāt, kaunoties no tā, ka atklājuši savu draugu vārdus, kā rezultātā tie nonākuši komunistiskā režīma cietumos un koncentrācijas nometnēs. "Es tomēr ticu, ka mēs galu galā spēsim šo lietu dokumentēt. Tā joprojām ir balts plankums Čehoslovākijas vēsturē," piebilda Brets. "Kriminālprocesa veiksmi ir grūti prognozēt. Taču mēs nevaram atļauties vilcināšanos, jo iesaistītie cilvēki ir relatīvi veci. Es nevēlos, lai lieta tiktu slēgta tāpēc, ka vainīgais ir nomiris."

Zināms, ka Čehoslovākijas komunistiskā režīma pastāvēšanas laikā robežsargi noslepkavoja gandrīz 300 cilvēku, kuri mēģināja, slepeni šķērsojot robežu, nokļūt Rietumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits