Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cenzūras absurds: Kāpēc Ķīna uz laiku aizliedza burtu "n"?

Aizvadītajā nedēļas nogalē cenzoriem Ķīnā bijušas darba pilnas rokas, no sociālajiem tīkliem dzēšot ierakstus ar burtu "N" tajos. Šis burts gan nebija vienīgā lieta, ko no ierakstiem tīmeklī "izravēja" cenzori - acīmredzami uz īsu brīdi autoritārajai varai bija netīkams arī Vinnija Pūka tēls, vēsta ārvalstu mediji.

Kaut sākotnēji šādu neparastu cenzūras objektu izvēle raisa neizpratni, tas, visticamāk, saistāms ar vēlmi ierobežot cilvēku iespējas kritizēt varu. Proti, aizvadītās nedēļas nogalē Ķīnas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja ierosināja no konstitūcijas svītrot punktu,ka valsts vadītājs amatā var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārta, tādējādi faktiski nodrošinot, ka pašreizējais vadītājs Sji Dzjiņpins amatu varēs ieņemt arī pēc 2023. gada. Dienas komentārā trešdien vēstīts, ka šīs ieceres pretiniekiem reālu iespēju grozījumus apturēt nav, tāpēc ar lielu ticamības pakāpi konstitūcija tiks mainīta un ierobežojums ieņemt amatu vairāk par diviem termiņiem pēc kārtas tiks atcelts.

Daļa ķīniešu šāds pavērsiens neiepriecina, un tie savus iebildumus pauda sociālajās vietnēs, uzreiz saskaroties ar cenzūru. 

Tā, piemēram, skolotājs Liu Dzjiņs, kurš ierasti atbalstījis Sji Dzjiņpinu, šoreiz Ķīnas mikroblogošanas vietnē ierakstījis lakonisku komentāru: "Es nepiekrītu", uzskaitot vairākus autokrātiskus vadītājus. Cenzori ierakstu nekavējoties izdzēsuši, raksta The New York Times

Vietne China Digital Times uzskaita, ka platformā Weibo uz laiku bloķētas tādas frāzes un vārdi kā "bezkaunība", "personības kults", "nemirstība", "nepiekrītu" un citi. 

Tomēr aizvien jautājumus rada cenzoru nepatika pret burtu "n". Kā izrādās, saskaroties ar atklātu cenzūru, tīmekļa lietotāji savu nepatiku izvēlējušies paust ar matemātiskas formulas palīdzību, rakstot "N > 2", norādot, ka nepiekrīt lēmumam par vairāk nekā diviem termiņiem amatā pēc kārtas. Tiesa gan, ierobežojumi noteikti tikai uz laiku, un jau pirmdien Weibo burts "n" atkal bija "legāls".

Tāpat cenzori "izķēruši" bildes ar pasaku tēla Vinnija Pūka attēliem. Te skaidrojums ir pavisam vienkāršs - jau vairākus gadus Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu tīmekļa jokdari pielīdzinājuši omulīgajam lācim, un Vinnija Pūka tēla periodiskai aizliegšanai Ķīnas tīmekļa vietnēs jau ir senāka vēsture. Financial Times jau 2013. gadā ziņoja par šādu gadījumu, kad tīmeklī plaši cirkulēja kolāža, kurā bilde ar Vinniju Pūku un viņa draugu Tīģeri redzama blakus bildei ar Sji Dzjiņpinu un toreizējo ASV prezidentu Baraku Obamu.

 

 

 

Top komentāri

Trollis JT
T
Labi, ka mums nav cenzūras. Nemaz nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits