Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Cilpa ap Berluskoni savelkas ciešāk

Itālijas skandalozākā politiķa Silvio Berluskoni turpmākā karjera balansē uz naža asmens. Gaismā nāk arvien jauni sensacionāli fakti par premjerministra privāto dzīvi, viņš zaudē sabiedrības uzticību un atbalstu, turklāt valsts prokuratūra trešdien lūgusi nekavējoties sākt pret politiķi vērstu tiesas procesu.

Lietā par S. Berluskoni sakariem ar nepilngadīgu prostitūtu esot pietiekami daudz pierādījumu, lai sāktu tiesāšanu bez papildu izmeklēšanas, norādījuši prokurori. Tiesai piecu dienu laikā jāpieņem lēmums, vai sākt paātrināto procesu, tādējādi S. Berluskoni tiesas priekšā stātos jau tuvāko mēnešu laikā un varētu saņemt pat 15 gadu cietumsodu.

Rubijgeita

S. Berluskoni prokuratūras un pastiprinātas mediju uzmanības lokā nonāca janvārī līdz ar valsts Augstākās tiesas lēmumu anulēt pretrunīgi vērtēto likumu par premjerministra tiesisko imunitāti cija nekavējoties sāka izmeklēšanu par viņa iespējamo sakaru 2010. gadā ar toreiz vēl nepilngadīgu prostitūtu, kura sevi dēvē par Rubiju. S. Berluskoni un pati jauniete noliedz, ka starp viņiem bijušas seksuālas attiecības, meitene arī esot premjeru maldinājusi, sakot, ka ir 24 gadus veca.

Premjers prokuratūras prasību trešdien nodēvēja par «pretīgu apkaunojumu» un uzsvēra, ka apsūdzības esot konkurentu izdomājums, lai gāztu viņu no amata, raksta Corriere della Sera.

Taču S. Berluskoni tiek pārmests ne tikai seksuāls kontakts ar nepilngadīgo - šajā skandālā, ko itāļu prese jau nodēvējusi par Rubijgeitu, viņu apsūdz arī varas stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Politiķis izpestījis meiteni no apcietinājuma, kas viņai draudēja naudas zādzības dēļ. Viens telefona zvans, un Rubija esot nokļuvusi brīvībā. Tomēr S. Berluskoni partijas biedri nebeidz uzsvērt, ka tam esot bijis valstisks mērķis: premjers ticējis, ka meitene ir Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka mazmeita un viņas atpestīšana ļautu izvairīties no diplomātisko attiecību saasināšanās, raksta The Independent.

Sabiedrības šķelšanās

Lai gan S. Berluskoni popularitāte pēdējās nedēļās ir strauji kritusies, opozīcijas pārstāvji un daļa tautas pieprasījuši viņa atkāpšanos, reti kurš uzdrošinās premjera dienas saukt par skaitītām. Kopš viņš 1994. gadā pirmo reizi nāca pie varas, pret viņu ir sāktas vismaz 17 izmeklēšanas - no apsūdzībām korupcijā līdz jau pieminētajiem seksuāliem pārkāpumiem, tomēr S. Berluskoni ne vienu reizi nav ticis atzīts par vainīgu, uzsver CNN.

Jaunākā sabiedrības aptauja rāda, ka atbalsts premjeram ir krities līdz 34%. Nedēļas nogalē tūkstošiem itāļu pulcējās demonstrācijā, lai pieprasītu viņa atkāpšanos. «Mēs pulcējamies, lai aizstāvētu Itālijas godu, lai pierādītu pasaulei, ka ne visi itāļi ir vienādi,» demonstrantu iedvesmotāja Umberto Eko teikto citējis AFP.

Taču ne visi uzstāj, ka premjeram jāatkāpjas. Kā ziņo CNN, daļa sabiedrības pret to ir apātiska: daudzi jūtas noguruši no nemitīgi uzvirmojošajiem skandāliem un neredz S. Berluskoni vietā citu alternatīvu. Trešdien, kad prokuratūra pieprasīja sākt tūlītēju tiesas procesu, pie ēkas netrūka arī dučiem S. Berluskoni atbalstītāju, kuri mudināja premjeru nepadoties. Turklāt iedzīvotāju aptaujas rezultāti vēsta, ka lielākais atbalsts - 30,2% - vēl aizvien ir S. Berluskoni Tautas brīvības partijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits