Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

DĀR paliek bez Mandelas pēcteča

Dienvidāfrikas prezidenta atkāpšanās raisa bažas par valsts politisko un ekonomisko nākotni.

Ilggadējā Dienvidāfrikas prezidenta Tabo Mbeki paziņojums par atkāpšanos Dienvidāfrikā varētu aizsākt līdzīgu cīņu par varu, kāda pastāvīgi plosās daudzās citās kontinenta valstīs, nedēļas nogalē prognozēja politikas analītiķi. Vietējā laikraksta The Sunday Times galvenais redaktors Mondli Mahanja svētdien notikušo pielīdzināja konstitucionālam valsts apvērsumam. Par krīzes izraisītāju tiek uzskatīts viņa bijušais vietnieks un ticamākais pēctecis Jakobs Zuma, kurš popularitāti guvis ar solījumiem palīdzēt nabadzīgajiem valsts iedzīvotājiem. Pieaugot viņa atbalstītāju skaitam, T.Mbeki darbs tika ievērojami apgrūtināts.

Runas par nākotni

Valdošā Āfrikas Nacionālā kongresa (ĀNK) ģenerālsekretārs Gvede Mantaše sestdien gan apgalvoja, ka lēmums pieņemts "Dienvidāfrikas stabilitātes, miera un pārticības labad". "Tas nav sods, un biedrs Mbeki varēs turpināt veikt daudzus darbus. Mēs izšķīrāmies par šo soli, lai sadziedētu un apvienotu kongresu," viņu citē AFP. Neapmierinātība ar prezidentu un runas par viņa gāšanu aizsākās jau pagājušajā gadā, bijušajiem sabiedrotajiem kritizējot T.Mbeki par nespēju apmierināt nabadzīgo iedzīvotāju vajadzības un mazināt noziedzību valstī.

Līdzšinējā prezidenta politiskais pretinieks J.Zuma par partijas līderi kļuva pagājušā gada decembrī ar solījumiem mainīt partijas politiku saskaņā ar valsts problēmām. Tā kā T.Mbeki ar vēso izturēšanos pret kolēģiem ĀNK bija iemantojis daudz ienaidnieku, partija izlēma negaidīt 2009.gadā paredzētās prezidenta vēlēšanas, bet gāzt valsts vadītāju pie pirmās iespējas, raksta The New York Times. Uz izšķirošo soli politiķus visdrīzāk pamudināja mēneša sākumā tiesas pieņemtais lēmums atlikt pret J.Zumu ierosinātās korupcijas lietas izskatīšanu.

Tuvākajās dienās politiķiem vēl jāizlemj par pagaidu valsts vadītāju. Kā ziņo Reuters, T.Mbeki vietniece Fumzila Mlambo-Ngcuka, kurai būtu jāpilda šis pienākums, visdrīzāk atkāpsies kopā ar savu priekšnieku, tāpēc par reālāko kandidātu tiek uzskatīts kāds no valdības ministriem vai parlamenta spīkere Baleka Mbete. Ja ĀNK neizdosies vienoties par pagaidu prezidentu, Dienvidāfrikā draud ārkārtas parlamenta vēlēšanas.

Gaida pārmaiņas

J.Zuma iepriekš solīja strauji nemainīt valsts politiku, taču viņa uzsvars uz sociālo problēmu risināšanu, ne valsts ekonomikas stiprināšanu, var negatīvi ietekmēt Dienvidāfrikas valūtas stabilitāti un uzņēmumu labklājību, Bloomberg sacīja Āfrikas lielākās bankas Standard Bank Group vadošais ekonomists Golams Balims.

Lai gan senais Nelsona Mandelas līdzgaitnieks un viņa izraudzītais pēctecis prezidenta amatā T.Mbeki panāca valsts ekonomisko izaugsmi, kritiķi norāda uz ekonomiskās nevienlīdzības palielināšanos Dienvidāfrikā un paša T.Mbeki atsvešināšanos no partijas biedriem un vienkāršajiem iedzīvotājiem. "Kamēr Mbeki ieturēja distanci no saviem līdzgaitniekiem un pilsoņiem, ĀNK mainījās. To plosīja iekšējā spriedze un frakcionārisms, un tajā darbojās cilvēki bez trimdas pieredzes un demokrātiskajām tradīcijām," svētdien rakstīja vietējais laikraksts Cape Argus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits