Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Darba partija triumfēs, bet labējie noies pagrīdē

Norvēģijā galēji labējie jau tā ir ļoti vājš spēks, kura pēdējās politiskās partijas izzudušas 90. gados, un Andersa Bēringa Breivīka rīcība atlikušos šīs ideoloģijas piekritējus marginalizēs vēl vairāk, Dienai norādīja norvēģu eksperti.

Laikraksta Aftenposten redaktors Hjētils Kolsruds skaidro, ka īstu radikāļu Norvēģijā nav - ir bijušas dažas sīkpartijas, kuras viņš pats 90. gados pētījis kā žurnālists, bet tās pašas iznīkušas. Jautāts par Progresa partiju, kuras biedrs savulaik bijis A. B. Breivīks, H. Kolsruds atzina, ka vienīgais, kāpēc tai varētu «piesiet» radikālismu, ir tās nostāja pret imigrāciju. Visos citos jautājumos šī partija esot izteikti liberāla - tā pat bijusi pirmā partija Norvēģijā, kuru parlamentā pārstāvējis atklāts homoseksuālis, kas galēji labējiem būtu neiedomājami.

Arī Oslo Universitātes labējā ekstrēmisma pētnieks Anderss Jupski stāsta, ka Norvēģijā viņam daudz darba neesot, jo nav īsti ko pētīt. Jautāts, pie kādas ideoloģijas pārstāvjiem viņš pieskaitītu A. B. Breivīku, pētnieks atbild: «Par nacistu viņu nevar saukt, jo viņš nav antisemīts, stingri atbalsta Izraēlu. Arī konservatīvs kristietis viņš nav, drīzāk viņu varētu saukt par rietumu kultūras, kas izaugusi no kristietības, fanātiķi, bet noteikti ne par pārāk dedzīgu kristieti. Drīzāk viņš ir jauna rasistiska Eiropas strāvojuma pārstāvis, kurā ebrejus kā «galveno ienaidnieku» ir aizstājuši musulmaņi.» Arī A. Jupski nedomā, ka Progresa partija būtu uzskatāma par radikālu, piemēram, kad Šveicē tika aizliegts būvēt minaretus, Progresa partija paziņoja, ka Norvēģijā šāda aizlieguma nedrīkst būt.

Paredzams, ka imigrācija un tās ierobežošana Norvēģijā uz kādu laiku kļūs par tabu tēmu. To netieši atzīst arī Progresa partijas deputāts Norvēģijas parlamentā Mortens Hoglunds, kurš norāda, ka, piemēram, rudenī Norvēģijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās migrantu temats lielu lomu nespēlēs. Viņaprāt, gan tāpēc, ka pašvaldības neko daudz imigrācijas jomā nenosaka.

Sociologs Tomass Ēriksens Dienai atzina, ka tuvējās vēlēšanās drīzāk paredzams Darba partijas triumfs, kura saņems daudz simpātiju balsu. «Labējie drīzāk noies vēl dziļāk pagrīdē, jo baidīsies, ka viņus identificēs ar Breivīku,» paredz eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits