Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Dienvidāfrikā notiek aizlūgumi par mūžībā aizgājušo Nelsonu Mandelu

Visā Dienvidāfrikā pārpildītos dievnamos svētdien notiek aizlūgumi par ceturtdienas vakarā mirušo bijušo valsts prezidentu, Nobela Miera prēmijas laureātu Nelsonu Mandelu, oficiāli ievadot valstī sēru nedēļu.

Īpašā dievkalpojumā Johannesburgas metodistu baznīcā pašreizējais valsts vadītājs Džeikobs Zuma aicinājis cilvēkus aizlūgt par to, lai tauta neaizmirst vērtības, par kurām Mandela cīnījies un kam viņš veltījis savu mūžu, - brīvu, līdztiesīgu sabiedrību, kuras locekļi pēc ilgas rasistiskas apspiestības un cīņām nonākuši līdz savstarpējai piedošanai un izlīgumam.

"Viņš sludināja mieru un ticēja mieram, ticēja, ka mums jādzīvo mierā un vienotībā (..). Viņš ticēja piedošanai un piedeva - pat tiem, kuri viņu bija turējuši ieslodzījumā 27 gadus," uzsvēris Zuma. Pēc prezidenta teiktā, Mandela parādījis pasaulei, kā cilvēki, kas reiz karojuši cits pret citu, spēj pārvarēt domstarpības un apvienoties.

Naktī uz svētdienu lieli cilvēku pūļi pulcējās pie mājas Johannesburgā, kur ceturtdien vēlu vakarā aizgāja mūžībā Nelsons Mandela. Sākumā ļaudis klusējot iededza svecītes, bet tad kāds aizsāka dziesmu, un drīz vien visi sanākušie vienojās dziesmās un dejās, tā godinot aizgājēju, kas krasi mainījis visas valsts dzīvi un iedvesmojis jaunai domāšanai visu pasauli.

"Man šī nav bēdīga diena. Man šī ir cerību diena," izteicies viens no cilvēkiem, kas bija sanākuši pieminēt Mandelu.

Līdzīgu noskaņu iepriekš paudis arī prezidents Zuma, aicinot cilvēkus arī sēru laikā dziedāt, dejot un svinēt izcilā aizgājēja dzīvi.

Jau ziņots, ka Mandela tiks apbedīts 15.decembrī Austrumkāpas pilsētiņā Kunu, kur viņš uzaudzis, bet sēru pasākumi norisināsies visu nedēļu. Otrdien paredzēts plašs atvadu dievkalpojums Soveto stadionā, uz kuru gatavojas ierasties arī ASV prezidents Baraks Obama ar dzīvesbiedri Mišelu, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, Francijas prezidents Fransuā Olands, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un citi pasaules līderi

Trešdien, ceturtdien un piektdien Dienvidāfrikas valdības oficiālajā rezidencē no Mandelas varēs atvadīties valsts sabiedrība.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits