Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dienvidsudānas armija gatavojas plašai ofensīvai pret nemierniekiem

Dienvidsudānas armija gatavojas plašai ofensīvai pret nemierniekiem, pirmdien paziņojis valsts prezidents Salva Kīrs. Tikmēr ANO paudusi nopietnas bažas par situāciju Dienvidsudānā un Savienotās Valstis evakuējušas savus pilsoņus no Džūnkalī štata galvaspilsētas Boras.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka varētu "apsvērt tālāku darbību, lai atbalstītu ASV pilsoņu, darbinieku un īpašumu drošību (..) Dienvidsudānā".

Dienvidsudānā jau ilgāk nekā nedēļu turpinās cīņas starp prezidentam Kīram lojālajiem spēkiem un bijušā viceprezidenta Rieka Mačara sekotājiem. Kīrs apsūdzējis Mačaru mēģinājumā sarīkot valsts apvērsumu. Mačars, kurš jūlijā tika atlaists no valdības, noliedzis, ka tāds būtu bijis viņa nolūks un pārmetis Kīram mēģinājumu šādi atbrīvoties no konkurentiem.

Solot gāzt Kīru no prezidenta amata, Mačara spēki ir sagrābuši savā kontrolē Boru, kas atrodas aptuveni 200 kilometrus uz ziemeļiem no Džūbas, kā arī Vahdas štata galvaspilsētu Bentiu. Armija ir gatava doties uz Boru, uzrunājot parlamentu, norādīja Kīrs, piebilstot, ka operācija tika atlikta, kamēr ASV evakuēs savus pilsoņus, kas tagad ir izdarīts.

Sadursmēs starp Kīram lojālajiem spēkiem un Mačara sekotājiem līdz šim nogalināti jau vairāki simti cilvēku un tūkstošiem cilvēku devušies meklēt patvērumu drošākās vietās, tostarp lūdzot palīdzību ANO bāzēs.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicinājis Kīru un Mačaru atrast politisku ceļu laukā no šīs krīzes. Arī ASV un Lielbritānija aicinājušas pārtraukt cīņas un Āfrikas valstis sākušas diplomātiskas sarunas. ANO bažījas, ka cīņa starp Kīru un Mačaru var pāraugt plašākā etniskā konfliktā, jo abi ir divu dažādu Dienvidsudānas tautu piederīgie.

Kīrs ir dinku tautas, bet Mačars - nueru tautas pārstāvis.

Tikmēr savus pilsoņus no Dienvidsudānas steidzas evakuēt arī citas valstis, tostarp Lielbritānija, Kenija, Libāna un Uganda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits