Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dmitrijs Medvedevs pārceļas uz Kremli

Vladimirs Putins atvēlējis Medvedevam prezidenta amatu, bet ne valdnieka funkcijas


Krievijas galvaspilsētā trešdien notiks tas, kas vēl pirms pusgada, pēc daudzu Krievijas un ārvalstu politologu domām, šķita neiespējams. Vladimirs Putins, kurš Kremļa saimnieka amatā darbojies astoņus gadus, nodos Krievijas prezidenta pilnvaras savam pēctecim Dmitrijam Medvedevam. 42 gadus vecais D.Medvedevs pirms diviem mēnešiem uzvarēja Krievijas prezidenta vēlēšanās. Taču galveno varu savās rokās arī turpmāk iecerējis saglabāt V.Putins, kurš grasās ieņemt premjerministra posteni.

Grezna ceremonija


Svinīgā zvēresta nodošanas ceremonija notiks Kremlī atbilstoši scenārijam, kas jau tika izmantots 2000. un 2004.gadā, kad prezidenta amatā stājās V.Putins. Jaunais valsts vadītājs tieši pusdienlaikā iebrauks pa Kremļa vārtiem. Viņš uzkāps pa marmora kāpnēm, gar kurām būs izvietota goda sardze Krievijas imperatora gvardes formās. D.Medvedevs izies pa divām pils zālēm, kur dzīvo koridoru veidos īpašie viesi: valdības locekļi, parlamenta deputāti, reģionu gubernatori, ārvalstu diplomāti, reliģisko konfesiju vadītāji. Andreja zālē viņu gaidīs V.Putins ar Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju, Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāju un Krievijas pareizticīgās baznīcas galvu patriarhu Aleksiju II.

Kā paziņojis Krievijas galvenais ceremonijmeistars Georgijs Viļinbahovs, jaunievēlētais prezidents oficiāli stājas amatā pēc tam, kad nodevis prezidenta zvērestu. Šim nolūkam tiek izmantots īpašs Krievijas konstitūcijas eksemplārs, kas glabājas prezidenta bibliotēkā. Pēc tam D.Medvedevs kopā ar V.Putinu pieņems Prezidenta pulka parādi Kremļa laukumā. Visa ceremonija varētu ilgt aptuveni stundu; Krievijas televīzija to rādīs tiešraidē.

Divgalvainais ērglis


Varas maiņa Kremlī nebūt nenozīmē pilnīgu varas maiņu Krievijā, jo V.Putins, visticamāk, bez darba būs tikai vienu dienu. Valsts dome jau ceturtdien plāno apstiprināt viņu Krievijas premjera amatā.

Sanktpēterburgā dzimušais D.Medvedevs par savu straujo politisko karjeru var pateikties novadniekam V.Putinam. Viņi kopā strādāja Sanktpēterburgas pašvaldībā, un 1999.gadā, kad V.Putins kļuva par Krievijas premjeru, arī D.Medvedevs tika uzaicināts uz Maskavu. Vēlāk viņš vadīja prezidenta administrāciju, bet 2007.gada sākumā kļuva par Krievijas vicepremjeru. V.Putins decembrī oficiāli paziņoja, ka atbalsta D.Medvedeva kandidatūru prezidenta postenim, bet pats būtu gatavs ieņemt premjera amatu. Maskavā tagad joko, ka pēc gaidāmās varas rokādes Krievijas ģerbonis (divgalvainais ērglis) būs pilnībā atbilstošs valsts politiskās sistēmas uzbūvei.

Putina cilvēki


Baltais nams (Krievijas valdības rezidence) sagaidīs V.Putinu ar izremontētu premjera kabinetu. Paredzams, ka kopā ar V.Putinu uz Balto namu pārcelsies arī vairāki viņa līdzgaitnieki no Kremļa administrācijas. V.Putins plāno doties ārzemju braucienos biežāk nekā viņa priekšteči premjera amatā. Tomēr uz Lielā astoņnieka (G8) līderu sanāksmi Japānā šogad brauks tikai jaunais prezidents D.Medvedevs.

V.Putins kļuvis arī par valdošās partijas Vienotā Krievija vadītāju. Tas ir ietekmīgs postenis, jo Vienotā Krievija kontrolē 315 no 450 deputātu vietām Valsts domē. Saskaņā ar Krievijas konstitūciju V.Putins varēs uzraudzīt ne tikai valdības locekļus, bet arī reģionu gubernatorus, kas agrāk sniedza atskaites tikai prezidentam. Premjeram nebūs pakļauts tikai Krievijas ģenerālprokurors un Federālā drošības dienesta vadītājs, ko ieceļ prezidents. Taču šo dienestu vadītāji Jurijs Čaika un Nikolajs Patruševs tiek uzskatīti par "Putina cilvēkiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits