Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ECT: Armēņu genocīda noliegšana nav noziegums

Turcijas pilsonim, kurš 1915.gada armēņu genocīdu nosaucis par "starptautiskiem meliem", ir tiesības paust savu viedokli un Šveices tiesa nedrīkstēja viņu par to tiesāt, otrdien atzinusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Turcijas Strādnieku partijas priekšsēdētāja Dogu Pirenčeka notiesāšana 2007.gadā par rasu diskrimināciju bijusi "nepamatota", atzina ECT.

Lozannas tiesa, pamatojoties uz Šveices Armēņu apvienības prasību, šobrīd 71 gadu vecajam Pirenčekam uzlika sodanaudu par viņa izteikumiem, ar kuriem viņš 2005.gadā nāca klajā vairākās Šveicē notikušās konferencēs.

Tomēr ECT atzina, ka Pirenčeka izteikumi, armēņu genocīdu nosaucot par "starptautiskiem meliem", nav pārkāpuši runas brīvības robežas.

Tiesa norādījusi, ka pašus slaktiņus, kurus Pirmā pasaules kara laikā pastrādāja Osmaņu impērija, viņš nav noliedzis, bet gan iebildis pret to atzīšanu par genocīdu.

Pēc armēņu vēsturnieku sniegtajiem datiem, 1915.-1917.gadā tika nogalināts aptuveni pusotrs miljons armēņu.

Taču Turcija joprojām kategoriski noraida šo notikumu pielīdzināšanu genocīdam un apgalvo, ka bojāgājušo armēņu skaits sasniedzis tikai 300 000 cilvēku un ka pilsoņkarā, kas sācies, Krievijas atbalstītajiem pareizticīgajiem armēņiem saceļoties pret Osmaņu impēriju, turku upuru skaits bijis vismaz tikpat liels.

ECT norādījusi, ka tās uzdevums nav izvērtēt 1915.gada notikumus.

Vienlaikus ECT nošķīra šo jautājumu no lietām, kas attiecas uz Otrā pasaules kara laikā nacistu organizētā holokausta noliegšanu, jo šajā gadījumā ir konkrēti fakti, piemēram, gāzes kameru pastāvēšana, kurus konstatējusi starptautiska tiesa.

ECT spriedums Perinčeka lietā vēl nav galīgs, jo trīs mēnešu laikā jebkura no iesaistītajām pusēm var to pārsūdzēt ECT Lielajā palātā.

Tomēr par to, vai lietas izskatīšana turpināma, lems pati tiesa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits