Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ECT slavenību foto publicēšanas lietās lemj par labu medijiem

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nosprieda, ka Vācijas mediji, publicējot strīdus izraisījušas fotogrāfijas un aprakstus par slavenību dzīvi, nav pārkāpuši viņu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Tiesa, sniedzot vērtējumu tiesību uz privātumu un sabiedrības interešu attiecībām, izvērtēja divas lietas, no kurām vienu bija iesniegusi Monako princese Karolīna, kad viņu kāds paparaci bija nofotografējis kalnu slēpošanas kūrortā. Ar otru iesniegumu bija vērsusies mediju grupa, kas publicējusi fotogrāfijas, kurās redzams, kā Minhenes alus teltī par kokaīna glabāšanu tiek arestēts televīzijas aktieris - policijas priekšnieka lomas atveidotājs. Pēc fotogrāfiju publicēšanas mediju grupa tika sodīta.

Karolīna un viņas dzīvesbiedrs princis Ernsts Augusts fon Hannovers Eiropas tiesā vērsās 2008.gadā, kad Vācijas tiesas bija atteikušās aizliegt fotogrāfijas publicēšanu, kas iepriekš bija parādījusies divos izdevumos.

Vācijas izdevumiem bija tiesības publicēt fotogrāfiju, kas tika uzņemta bez pāra piekrišanas Sanktmoricas kūrortā, jo līdzās tai bijusi informācija, ka Monako princis Renjē tobrīd bijis slims, nolēma ECT. "Fotogrāfija raksta kontekstā vismaz vienā ziņā deva ieguldījumu debatēm, kurās skartas vispārējās intereses," teikts tiesas paziņojumā. "Vācijas tiesas raksturojums, ka prinča Renjē slimība ir mūsdienu sabiedrības notikums, nevar tik uzskatīts par nepamatotu."

Vācijas tiesas jau bija aizliegušas divus citus attēlus, skaidrojot, ka to publicēšana nav sabiedrības interesēs.

Otru lietu Strasbūras tiesā bija iesniegusi Axel Springer mediju grupa pret Vācijas tiesām saistībā ar to lēmumu turpmāk aizliegt par kokaīna glabāšanu arestētā "labi zināmā aktiera" fotogrāfiju publicēšanu. Kaut arī tiesas materiālos aktiera vārds nav minēts, ir zināms, ka Axel Springer grupai piederošais laikraksts Bild publicējis fotogrāfijas saistībā ar Bruno Eirona arestu par narkotiku glabāšanu. Aktieris pieprasīja, lai fotogrāfiju publicēšana tiktu aizliegta, un Vācijas tiesas šo prasību atbalstīja. Savukārt Axel Springer grupa šo lēmumu pārsūdzēja Eiropas tiesā.

Tiesa konstatēja, ka ir pārkāptas Axel Springer tiesības uz izpausmes brīvību, un nosprieda, ka Vācijai jāmaksā "Axel Springer" 17 734 eiro liela kompensācija un vēl 32 522 eiro par tiesas izdevumiem (attiecīgi - 12 467 un 22 863 latu). Slavenību privātās dzīves atspoguļojums medijos ir pieņemams, ja tas notiek "vispārējo interešu labā un ja tiek ievērots saprātīgs līdzsvars ar tiesībām uz cieņu pret privāto dzīvi", summējot norādīja tiesa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits