Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ēģiptieši pēcrevolūcijas cerības liek uz prezidenta vēlēšanām

Ēģiptes armija apņēmusies nostiprināt savu politisko varu valstī, un tai, visticamāk, nebūs ilgi jāgaida, līdz valsts prezidenta krēslā sēdīsies bijušais bruņoto spēku vadītājs ģenerālis Abdelfatāhs es Sisī. Pirmdien un otrdien ēģiptieši dosies pie vēlēšanu urnām, lai izvēlētu valsts prezidentu, un it visas prognozes pārliecinošu uzvaru garantē A.

es Sisī, ko daudzi uzlūko kā kārtības un drošības garantu pēcrevolūcijas nestabilitātes pārņemtajā valstī. Tomēr daļa ēģiptiešu bažījas, ka militārs prezidents nozīmēs atgriešanos pie autoritāras varas un policejiskas valsts, kādā Ēģipte bija pirms Arābu pavasara, pirmdien raksta laikraksts Diena.

A. es Sisī, kas atteicās no armijas vadītāja un aizsardzības ministra amata, lai kandidētu vēlēšanās, apņēmies garantēt stabilitāti valstī. Viņš uzvaras gadījumā solījis Maršala plānu, kas līdzinātos palīdzības programmai, kādu amerikāņi sniedza Eiropas valstīm pēc Otrā pasaules kara. Bijušais armijas vadītājs gan izvairījies runāt par to, kur ņems finansējumu "ēģiptiešu Maršala plānam", taču dāsni solījis īpašu uzmanību veltīt arī izglītības un veselības jautājumiem. A. es Sisī apgalvo, ka divu gadu laikā ēģiptieši jutīšot viņa darba pozitīvos rezultātus.

Vēlēšanās A. es Sisī konkurents ir bijušais politieslodzītais Hamdīns Sabahi, kurš iestājas par sociālo taisnīgumu un demokrātiju. Viņa izredzes pārspēt A. es Sisī vērtētas kā teju nereālas. Pilsētu ielās no visiem stūriem raugās plakāti ar A. es Sisī attēlu, un viņu pārliecinoši atbalsta valsts institūcijas un Ēģiptes vadošie mediji.

Analītiķi norādījuši, ka A. es Sisī vēlas demonstrēt pasaulei, ka viņš tiks ievēlēts demokrātiskā ceļā. Tam par labu liecina tas, ka vēlēšanas uzraudzīs novērotāji no Eiropas Savienības. Līdz šim Ēģiptē ārvalstu novērotāji netika ielaisti. "Viss liecina, ka vēlēšanas būs brīvas. Bet ne godīgas tradicionālā izpratnē," Ahram Onlineuzsvēra Eiropas vēstnieks Kairā, piebilstot, ka valsts institūcijas un mediji uzmanību pievērš tikai A. es Sisī.

Plašāk lasiet Signes Apsītes rakstā Ēģiptieši pēcrevolūcijas cerības liek uz vēlēšanām pirmdienas, 26.maija, laikraksta Diena 10.-11.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits