Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eksperti: pelnu mākonis no Īslandes vulkāna otrdien sasniegs Skandināviju

Pelnu mākonis no Grimsvetna vulkāna, kas pagājušās nedēļas nogalē aktivizējies Īslandē, otrdien sasniegs Skandināviju, prognozē Somijas meteorologi.

"Atmosfēras zemākajos slāņos gaisa plūsmas virzās uz [Dānijai piederošajām] Fēru salām un Skotiju un tālāk Skandināvijas dienviddaļas virzienā, ko pelnu mākonis sasniegs otrdien," pirmdien publicētā paziņojumā norāda Somijas Meteoroloģijas institūta speciālisti.

Saskaņā ar somu ekspertu prognozēm, kas balstītas uz gaisa plūsmu datormodelēšanu, Somiju vulkānisko pelnu mākonis sasniegs trešdien.

Somijas gaisa satiksmes pārvalde "Finavia" paziņojusi, ka seko situācijas attīstībai un ka pagaidām netiek prognozēts, ka pirmdien vai otrdien vajadzēs slēgt vēl kādas valsts gaisa telpu, izņemot Īslandes.

Tomēr Dānija ir slēgusi daļu gaisa telpas virs Grenlandes, savukārt Norvēģija paziņojusi, ka atcels lidojumus uz Svalbarda salu arhipelāgu.

Jau ziņots, ka sestdien sākās Īslandes dienvidaustrumos esošā Grimsvetna vulkāna izvirdums.

Īslandes meteoroloģijas dienests vēsta, ka dūmi un pelni no vulkāna pacēlās pat 20 kilometru augstumā, bet tagad ir 10-11 kilometru augstumā. Tomēr speciālistiem ir grūti pateikt, vai izvirduma jauda turpinās samazināties.

Pirmdien jau otro dienui ir slēgta Īslandes lielākā starptautiskā lidosta - Reikjavīkas Keflavīkas lidosta, jo satiksme valsts gaisa telpā nav atjaunota.

Grimsvetns ir aktīvākais Īslandes vulkāns. Tā iepriekšējais izvirdums notika 2004.gadā, taču pašreizējais ir tā lielākais izvirdums 100 gadu laikā, un tas ir divas reizes spēcīgāks nekā pagājušajā gadā notikušais Eijafjadlajegidla izvirdums. Tomēr pašreizējā Grimsvetna izvirduma izmestie pelni nav tiks smalki kā pērnā gada Eijafjadlajegidla izvirduma pelni, līdz ar to tie daudz ātrāk nosēžas, norādīja vulkanologi.

Pagājušā gada aprīlī Īslandes Eijafladlajegidla vulkāna izvirduma radītais pelnu mākonis vairākas nedēļas paralizēja aviosatiksmi virs Eiropas. Tiek uzskatīts, ka vulkāniskie pelni var nodarīt bojājumus lidmašīnu dzinējiem.

Pagaidām speciālisti neprognozē, ka Grimsvetna vulkāna izvirdums varētu radīt šāda mēroga problēmas aviosatiksmei.

No Latvijas nav tiešo avioreisu uz Īslandi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits