Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ES ierēdņi savu algu dēļ gatavi atkal vērsties pret dalībvalstīm tiesā

Sagaidāms, ka dalībvalstu nacionālās valdības šonedēļ noraidīs piedāvāto vienošanos par Eiropas Savienības (ES) civildienesta ierēdņu algām, kas, domājams, novedīs pie jaunas tiesas prāvas, vēsta avoti Briselē. Pamatojoties uz kārtību, kas paredz automātisku algu paaugstināšanu atbilstoši dzīves dārdzības kāpumam, Briselē strādājošie ES ierēdņu algas nākamgad piedāvāts palielināt par 1,7%.

Taču, ja trešdien gaidāmo sarunu laikā nenotiks radikāla dalībvalstu nostājas maiņa, Eiropas Komisija (EK) pret ES Padomi jau otro gadu pēc kārtas vērsīsies tiesā. "Šķiet, ka tas virzās uz ES tiesu," atzina kāds avots ES aparātā. "Inflācija Beļģijā šogad bija 3,6%, un beļģu civildienesta ierēdņi saņēma [algu] paaugstinājumu, tad kāpēc mums nevajadzētu."

Iepriekšējā balsojumā no 27 dalībvalstīm pret ES ierēdņu atalgojuma paaugstināšanu balsoja septiņas valstis. Visaktīvāk pret ES birokrātu algas paaugstināšanu iebilst Lielbritānija, kurai piebiedrojušās arī Francija un Vācija. Taču cenšoties izolēt Londonu, kura tikai pirms dažām dienām noraidīja Parīzes un Berlīnes piedāvātās izmaiņas ES līgumā, EK piedāvā izdevumu samazināšanu citās pozīcijās.

Paredzēts, ka EK otrdien nāks klajā ar taupības pasākumu projektu, kas cita starpā paredz laikā no 2013. līdz 2017.gadam ES ierēdņu skaitu samazināt par pieciem procentiem, ierobežot pārcelšanu augstākā algu kategorijā, apcirpt mājokļu kompensācijas, pagarināt darba dienu un paaugstināt pensionēšanās vecumu. EK priekšlikumi paredz līdz 2020.gadam ietaupīt miljardu eiro. Taču dalībvalstu valdības iebilst pret jebkādiem algu paaugstinājumiem un pieprasa algu iesaldēšanu.

Tajā pašā laikā EK norāda, ka algu paaugstināšana par 1,8%, ņemot vērā Beļģijas inflācijas līmeni, patiesībā esot to pazemināšana par 1,8% faktiskajās cenās.

ES augstākie ierēdņi parasti saņem mēnešalgu, kas mērāma ar piecciparu skaitļiem, kā arī amata piemaksas, ka ievērojami pārsniedz tās, kuras saņem nacionālo valdību amatpersonas, kas atrodas pielīdzināmos amatos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits