Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

ES un Āfrikas Savienība noraida Mali tuaregu nemiernieku pasludināto neatkarību

Gan Eiropas Savienība, gan Āfrikas Savienība piektdien noraidījušas Mali ziemeļdaļas tuaregu nemiernieku pasludināto neatkarību Azavādas novadā.

Viņu neatkarības deklarāciju par nepieņemamu atzinusi arī Francija, kas paziņojusi, ka iestājas par savas bijušās kolonijas Mali teritoriālo integritāti, un aicinājusi nemierniekus ievērot konstitucionālo kārtību un risināt attiecības ar valdību sarunu ceļā.

Arī Mali ziemeļu kaimiņvalsts Alžīrija pavēstījusi, ka tai nav pieņemama "Mali teritoriālās viengabalainības apstrīdēšana". Vienlaikus tā iebilst pret jebkādu ārēju militāru iejaukšanos, uzskatot, ka tā agri vai vēlu varētu padarīt situāciju nekontrolējamu, un iestājas par "risinājuma meklēšanu dialoga ceļā".

Kā ziņots, tuaregu nemiernieku Azavādas Nacionālās atbrīvošanās kustība savā interneta vietnē piektdien "svinīgi pasludina Azavādas neatkarību", norādot, ka nemiernieki "respektēs robežas ar citām valstīm".

Trešdien tuaregu nemiernieku grupējums pavēstīja, ka, sākot no ceturtdienas pusnakts, aptur militārās operācijas šajā reģionā.

Pēc 22.martā notikušā militārā apvērsuma, kura rezultātā tika gāzts Mali prezidents Amadū Tumani Turē, tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi pārņēma kontroli ziemeļdaļas lielākajās pilsētās. Līdz ar to valsts faktiski sadalīta divās daļās - ziemeļdaļu kontrolē nemiernieki, dienviddaļu - hunta, bet radikālie islāmisti izmantojuši sajukumu, lai vairākos apvidos ieviestu šariatu.

Plašo nemieru dēļ Mali pametuši aptuveni 200 000 cilvēku, valstī trūkst pārtikas, un cilvēktiesību aizstāvības grupējumi brīdinājuši, ka Mali ir tuvu katastrofai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits