Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Etiopijas prezidenta amatā pirmoreiz iecelta sieviete

Etiopijā ceturtdien prezidenta amatā pirmoreiz tika iecelta sieviete Sahlevorka Zevde, kas kļuva par pašlaik vienīgo prezidenti sievieti Āfrikas valstīs.

Etiopijas parlamenta deputāti vienbalsīgi izraudzījās prezidenta amatam 68 gadus veco Sahlevorku. Viņa nomainīs līdzšinējo prezidentu Mulatu Tešomi, kurš neskaidru apstākļu dēļ atkāpās no amata.

Jaunās prezidentes izraudzīšana tālāk palielina sieviešu politisko pārstāvniecību Etiopijā, kas ir otra lielākā Āfrikas valsts pēc iedzīvotāju skaita.

Etiopijas premjerministrs reformators Abijs Ahmeds pagājušajā nedēļā iecēla ministru kabinetu, no kura 20 locekļiem puse ir sievietes.

Starp jaunās valdības loceklēm ir aizsardzības ministre Aiša Mohammeda un jaunizveidotās Miera ministrijas vadītāja Muferiata Kamila, kuras pārziņā ir policijas un iekšējās izlūkošanas aģentūras.

"Ja pašreizējās pārmaiņas Etiopijā vienlīdzīgi vada vīrieši un sievietes, tās var uzturēt savu impulsu un realizēt plaukstošu Etiopiju, brīvu no reliģiskas, etniskas un dzimumu diskriminācijas," ceturtdien sacīja Sahlevorka.

Jaunā prezidente, kas dzimusi Adisabebā un studējusi dabaszinātnes Monpeljē universitātē Francijā, ir bijusi Etiopijas vēstniece Francijā, Džibuti, Senegālā un reģionālajā valstu blokā Starpvaldību attīstības pārvaldē (IGAD).

Tieši pirms iecelšanas par prezidenti viņa bija ANO Āfrikas Savienības nodaļas vadītāja ANO ģenerālsekretāra vietnieka līmenī.

Ir gaidāms, ka viņa ieņems lielākoties ceremoniālo prezidenta amatu uz diviem sešu gadu termiņiem. Politiskā vara Etiopijā ir premjerministra pārziņā.

Vairākas Āfrikas valstis nesenā pagātnē ir vadījušas prezidentes sievietes ar izpildvaras funkcijām, tai skaitā Libērijas prezidente Elena Džonsone Sērlīfa (no 2006. līdz šim gadam) un Malāvi prezidente Džoisa Banda (no 2012. līdz 2014.gadam).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits