Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Fukušimas AES apsaimniekotājs nāk klajā ar plānu kodolkrīzes risināšanai

Avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) apsaimniekotājs Tokyo Electric Power (TEPCO) svētdien nācis klajā ar plānu, kas tuvāko sešu līdz deviņu mēnešu laikā palīdzēs atgūt kontroli pār situāciju spēkstacijā un ļaus mājās atgriezties daļai no AES apkaimē evakuētajiem iedzīvotājiem.

Taču amatpersonas uzsver, ka stratēģijas izstrāde ir tikai pirmais solis un joprojām situācija AES saglabājas nestabila. Tāpat arī joprojām nav skaidrs, kad valdība ļaus mājās atgriezties evakuētajiem cilvēkiem.

Rīkojumu par šāda plāna izstrādi bija devis premjerministrs Naoto Kans.

"Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, tas ir labākais, ko mēs varam darīt," skaidro Japānas Kodoldrošības un rūpnieciskās drošības aģentūras pārstāvis Hidehiko Nišijama. "Taču nevar teikt, ka situācija reaktoros būtu stabilizējusies."

TEPCO izstrādātais plāns paredz tuvāko trīs mēnešu laikā minimizēt radiācijas noplūdes, savukārt reaktoru atdzesēšanai atvēlēti deviņi mēneši.

Vēl piektdien radiācijas līmenis okeānā pie spēkstacijas otrā reaktora 6500 reizes pārsniedza normu, lai gan dienu iepriekš pieļaujamais līmenis tika pārsniegts 1100 reizes, tādējādi atkārtoti raisot bažas par jaunu radiācijas noplūdi.

Ar šī plāna palīdzību Fukušimas AES apsaimniekotājs arī cer nodrošināt, ka desmitiem tūkstoši ģimeņu, kas evakuētas no spēkstacijas apkaimes, var atgriezties mājās, cik drīz vien iespējams.

Pirmajā posmā TEPCO cer atdzesēt reaktorus un izlietotās kodoldegvielas rezervuārus, kā arī ierobežot radiācijas noplūdes un mazināt radiācijas līmeni evakuācijas zonā.

Savukārt nākamajā līmenī stacijas apsaimniekotājs cer būtiski ierobežot radioaktīvo vielu noplūdi un uz laiku pārklāt reaktoru ēkas.

"Mēs no sirds atvainojamies par radītajām problēmām," preses konferencē paziņoja TEPCO valdes priekšsēdētājs Cunehisa Kacumata. "Mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos, lai nepieļautu krīzes padziļināšanos."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits