Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

G8 valstu līderi sola mazināt globālo sasilšanu

Astoņu pasaules industriāli attīstītāko valstu vadītāji otrdien vienojās cīnīties par divkāršu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdes samazināšanu līdz 2050.gadam. G8 sammita dalībnieki to nodēvējuši par "ambiciozu" un "progresīvu" soli, taču vides aizstāvji un vairāku starptautisko organizāciju amatpersonas kritizē politiķus par aplinkus valodu un konkrētu mērķu nenoteikšanu. BBC savukārt norāda, ka otrdien pieņemtā rezolūcija ir gandrīz identiska 1992.gadā ANO klimata pārmaiņu konvencijai.

Jo īpaši skarbus vārdus G8 valstu līderiem nācās uzklausīt par izvairīšanos rezolūcijā minēt starpmērķus un atskaites gadu. Tajā tikai norādīts, ka "ilgtermiņa mērķu panākšanu īstermiņā prasa jau esošo tehnoloģiju izmantošanas paplašināšanu". "Maratona finiša līnija nu ir skaidra, taču starts un skrienamā distance nav zināma," intervijā aģentūrai Reuters situāciju raksturoja ANO Klimata pārmaiņu sekretariāta vadītājs Ivo de Bērs.

Vides aktīvisti ir vēl kritiskāki. "Ja tā turpināsies, pasaule 2050.gadā būs izcepusies, bet G8 līderi — sen aizmirsti," britu laikrakstam The Daily Telegraph apgalvoja nabadzības apkarošanas grupas Oxfam International pārstāvis Antonio Hils. Diplomāti gan uzsver, ka izvairīga valoda bija nepieciešama, lai vispār tiktu panākta jebkāda vienošanās.

G8 valstu līderi arī apņēmās noteikt sankcijas pret Zimbabves prezidentu Robertu Mugabi un viņa tuvākajiem palīgiem. Par tām nākamnedēļ lems ANO Drošības padome. Savukārt Irāna tika mudināta pārtraukt visas ar urāna bagātināšanu saistītās aktivitātes. G8 vēlreiz apstiprināja apņēmību pildīt pirms trim gadiem panākto vienošanos līdz 2010.gadam palīdzībā nabadzīgajām valstīm piešķirt 50 miljardu ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits