Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Sākotnējo sajūsmu par to, ka grupu izdevies uziet dzīvu, nu nomainījušas bažas - kā pirms jaunu lietavu sākšanās evakuēt zēnus no alas

Gaidāmās lietavas apdraud Taizemes alā iesprostoto zēnu izredzes izglābties

Taizemē 12 zēniem un viņu pārstāvētās futbola komandas trenerim, kurus glābēji pēc deviņas dienas ilgušiem pūliņiem pirmdien uzgāja dziļi alu kompleksā, drīz var nebūt citas izvēles, kā vien paļauties uz glābēju profesionalitāti, savu izturību un gribasspēku. Grupu no brīvības šķir aptuveni 750 metrus gara, šaura eja, kura lietavu rezultātā piepildījusies ar ūdeni, un pašlaik izskatās, ka reālākā iespēja izglābties ir nirt. Iepriekš izskanēja arī versijas, ka zēni varētu alā uzturēties tik ilgi, kamēr ūdens atkāpsies, pārtiekot no glābēju sarūpētajām pirmās nepieciešamības precēm - tas būtu drošākais scenārijs. Tomēr laika prognozes nav iepriecinošas - šobrīd Taizemē ir lietus sezona, un nav izslēgts, ka pēc spēcīgām lietavām arī pārējā alas daļa var strauji piepildīties ar ūdeni.

Zēni tika atrasti novārguši, jo deviņas dienas bija uzturējušies alās bez pārtikas, taču neviens nebija smagi ievainots. Pie grupas nokļuvuši mediķi un apgādājuši zēnus un viņu treneri ar viegli sagremojamu pārtiku, tostarp sporta uzturu, kas ātri ļauj atgūt enerģiju. Īpašos konteineros nogādāšanai līdz cietušajiem tiek gatavotas arī jau sātīgāka ēdiena - rīsu un cūkgaļas - porcijas, ziņo The Guardian.

Taizemes iekšlietu ministrs Anupongs Paojinda informēja, ka sinoptiķi drīzumā sola spēcīgas lietusgāzes, tāpēc evakuācijai jānotiek pēc iespējas ātrāk. 

Problēma ir tāda, ka pagaidām zēni vēl ir novārguši, turklāt vismaz daļa no viņiem neprot peldēt, nemaz nerunājot par niršanu ārkārtīgi sarežģītos apstākļos duļķainā ūdenī, izmantojot aprīkojumu, kura lietošanai nepieciešama pamatīga apmācība. 

Par to, ka glābēji gatavojas steidzīgai evakuācijai, ja ūdens līmenis alā sāks celties, liecina arī glābēju pieprasītais aprīkojums - uz grupas atrašanās vietu tiek prasīts nogādāt 15 maza un ļoti maza izmēra niršanas maskas. Glābēju līdzi paņemtās bijušas par lielu.

Pie zēniem ir arī Taizemes jūras spēku specvienības SEAL vīri, kuri, visticamāk, apmācīs viņus rīkoties ar niršanas ekipējumu, jo, pēc specvienības vadības vārdiem, pirms jebkādu manevru veikšanas jābūt "par 100% pārliecinātiem par drošību".

CNN ziņoja, ka netiek izslēgta arī vārgāko zēnu nogādāšana drošībā, cauri applūdušajai ejai peldinot viņus uz nestuvēm, ja eja būs gana plata. 

Tomēr jāņem vērā, ka arī glābšanas operācija, izmantojot niršanu cauri 750 metrus garajam posmam, kas ir applūdis, var prasīt pat septiņas dienas, bet pieredzējuši nirēji brīdinājuši - nirstot tik sarežģītos apstākļos, jebkura neuzmanības kļūda vai misēklis var izrādīties letāls.

Portāls Diena.lv vakar jau vēstīja, ka brīnumainā kārtā ļoti garā alu kompleksā Taizemē izdevies atrast pazudušu zēnu grupu un viņu pārstāvētās futbola komandas treneri pēc tam, kad viņi bija apmaldījušies un alās izdzīvojuši 9 dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits