Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Gruzijā iespējamas opozīcijas sarunas ar prezidentu

Gruzijas politiskās opozīcijas protesta akcijas, kas galvaspilsētā Tbilisi turpinās jau trīs nedēļas, ir atstājušas ietekmi uz visiem — gan uz taksometru vadītājiem un pasažieriem, kam tagad daudz vairāk laika nākas pavadīt sastrēgumos vairāku lielo ielu bloķēšanas dēļ, gan arī uz pašu valsts prezidentu Mihailu Saakašvili. Viņam jau divus vakarus opozīcijas atbalstītāji nav ļāvuši mierīgi pavakariņot divos dažādos galvaspilsētas restorānos, kuru tuvumā rīkoti skaļi mītiņi. Mielasts pārtraukts, un M.Saakašvili ēstuvi steidzami atstājis.

Daudziem opozīcijas atbalstītājiem laba šķitusi ideja par aptuveni piecu simtu būru izvietošanu pie galvenajām valsts administrācijas ēkām, kam jānorāda uz neciešamo dzīvi valstī. Kā Dienai stāstīja kāda protesta akcijas dalībniece, būros sevi labprātīgi ieslodzījuši dažādi cilvēki — rakstnieki, augstskolu pasniedzēji, sabiedriskie darbinieki.

9.aprīlī sāktās akcijas mērķis ir prezidenta atkāpšanās. Līdz šim opozīcijas līderu vairākums apgalvojis, ka dialogs ar valsts varas pārstāvjiem neesot iespējams, kamēr M.Saakašvili nebūšot atkāpies. Arī pats prezidents trīs nedēļu laikā nav izrādījis vēlēšanos kopīgi risināt dziļo politisko krīzi.

Ietekmīgais Gruzijas Pareizticīgo baznīcas galva katolikoss Iļja II otrdien tikās ar opozīcijas līderiem, lai aicinātu viņus darīt galu politiskajai konfrontācijai. Iepriekš baznīcas galva bija pasludinājis otrdienu par nacionālās nožēlas dienu un mudināja politiskos oponentus meklēt kompromisu. Televīzijas translētā dievkalpojumā zināmu mājienu uz iespējamajām pārmaiņām devis prezidents, kas teicis: "Mums jābūt brīviem no naida. Mums var būt dažādi viedokļi, mēs varam nepiekrist dažām radikālām prasībām, taču mūsu tēvzemei jāstāv pāri visām šīm domstarpībām." Pēc dievkalpojuma valsts galva aicinājis opozīcijas līderus atteikties no savstarpējās cīņas un sēsties pie sarunu galda.

Arī viens no redzamākajiem gruzīnu opozīcijas pārstāvjiem, bijušais Gruzijas vēstnieks ANO Iraklijs Alasanija pēc tikšanās ar patriarhu teicis, ka esot gatavs sēsties pie sarunu galda ar M.Saakašvili, ja vien tas došot konkrētus rezultātus. Tomēr citi opozīcijas līderi otrdien vēl nav pieļāvuši kompromisu viņu galvenajā prasībā par prezidenta atkāpšanos. Kā norādījuši Tbilisi strādājošie žurnālisti, opozīcijas mītiņus apmeklējot aizvien mazāks skaits cilvēku — aptuveni pieci tūkstoši ik dienas.

Bijušais Gruzijas vēstnieks NATO un Krievijā Zurabs Abašidze Dienai pastāstīja par sabiedrības pārstāvju un opozīcijas vadītāju tikšanos trešdien, kurā runāts par sarunu iespējamību. Pēc Z.Abašidzes domām, abām pusēm vairs neesot spēka turpināt konfrontāciju un vienīgā izeja esot dialogs.

Tas esot iespējams, taču vienīgi tad, ja sarunas tiks sāktas bez iepriekšējām prasībām. Pieprasot M.Saakašvili atkāpšanos, tas nebūšot iespējams. Tagad abas puses esot gatavas tikties. Visdrīzāk tiekot gaidīts atbilstošs brīdis, lai tas notiktu. Iespējams, labs fons tam varētu būt Gruzijā paredzētās NATO miera uzturēšanas mācības, kuru atklāšana paredzēta 6.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits