Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Gruzija mēģina reformēt valsts bruņotos spēkus

Sadursmēs pie separātistu reģioniem iet bojā gruzīnu policisti.

Gruzijas augstākās amatpersonas uzskata, ka situācija robežzonā ar separātiski noskaņotajiem Dienvidosetijas un Abhāzijas režīmiem ir stabila, lai gan joprojām turpinās apšaudes. Kopš augusta tur gājuši bojā vairāk nekā desmit gruzīnu policisti, un bruņotos incidentus neviens, tajā skaitā Eiropas Savienības novērotāji, nav spējīgi novērst. Gan pēc dažu politisko komentētāju, gan arī vairāku Gruzijas valdības pārstāvju domām, palielinātā Krievijas karaspēka klātbūtne reģionā liekot ar bažām domāt par pagājušā gada agresijas atkārtojumu. Sarunā ar Dienu Gruzijas aizsardzības ministrs Vasils Siharulidze norādīja, ka tagad daudz uzmanības tiekot veltīts nacionālo bruņoto spēku aizsardzības spēju palielināšanai, jo Krievija varot turpināt augusta agresiju.


Opozīcija pret Saakašvili

Eiroatlantiskās integrācijas ministrs Georgijs Baramidze uzskata, ka Maskava varētu izmantot Gruzijas iekšējo nestabilitāti un no jauna uzbrukt. 9.aprīlī paredzētās opozīcijas lielās protesta akcijas gaidās atsevišķi vietējie politiķi izteikušies, ka "cīņā pret nedemokrātisko Saakašvili režīmu" varot palīdzēt Krievijas spēki, kas atrodas ļoti tuvu Tbilisi. No Ahalgori pilsētas, kur nelikumīgi atrodas krievu armijas vienības, līdz galvaspilsētai ir mazāk par 30 kilometriem. Savukārt iekšlietu ministrs Ivane Merabišvili domā, ka jauns karš ar krieviem tomēr neesot iespējams, jo pašā Krievijā esot dziļa krīze. Baumas par tanku atkārtotu ieiešanu Gruzijā izplatot paši krievi, lai iebiedētu tautu un potenciālos investorus.

Armiju cenšas reformēt

Aizsardzības ministrs Dienai norādīja, ka Gruzijas armija cenšoties labot trūkumus valsts aizsardzībā, kas atklājušies piecu dienu karā. Toreiz bijis redzams, ka bez kaut cik spējīgas pretgaisa aizsardzības militāra pretošanās neesot iespējama. Lai gan krīzes apstākļos Gruzijas budžets esot sarucis, ministrs cerot uz iespējām iegādāties pretgaisa aizsardzības ieročus. Liela vērība tiekot pievērsta vienībām, kas domātas cīņai ar tankiem. Uz Dienas jautājumu, kāpēc pagājušā gada augustā valdība nedeva civiliedzīvotājiem nekādus rīkojumus, V.Siharulidze neatbildēja, taču teica, ka tagad par civilo aizsardzību tiekot spriests. Par bumbu patvertnēm sākuši domāt tikai tagad. Tās tikušas uzbūvētas vēl padomju laikos, bet kopš tā laika pārvērtušās par atkritumu noliktavām.

Gatavo rezervistus

Sadarbībā ar partneriem no NATO paredzēts uzlabot virsnieku un seržantu sagatavošanu. Mainīsies arī rezervju sistēma. Rezervistu skaits tikšot samazināts, bet apmācība uzlabošoties. Viņi darbošoties pēc teritoriālā principa un iebrukuma gadījumā varēs aizstāvēt savu dzimto rajonu. V.Siharulidze noraidīja pieņēmumus, ka samazinoties sabiedrības atbalsts dalībai NATO. Kurss uz iestāšanos aliansē neesot mainījies. "Cerams, ka Maskavai nebūs veto tiesības šajā jautājuma," teica Gruzijas aizsardzības ministrs, uz kura galda bija redzama grāmata par ziemas karu Somijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits