Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gruzijā prognozē prezidenta partijas uzvaru

Opozīcija Paziņojusi, ka vēlēšanu rezultātu falsifikācijas dēļ vedīs tautu ielās


Gruzijas opozīcijas līderis Levans Gačečiladze jau pirms 21.maijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām solījis atkal izvest Tbilisi ielās tūkstošiem cilvēku, ja vēlēšanu rezultāti vēlreiz tikšot falsificēti, kā tas bijis prezidenta vēlēšanās gada sākumā. Ar šo akciju būšot jāpanāk valdības atkāpšanās. Lai gan opozīcijas līderi pat piedraudējuši ar tautas sacelšanos, Dienas aptaujātie gruzīnu politiskie eksperti šaubās par novembra politiskās krīzes atkārtošanos. Tas gan nenozīmējot, ka opozīcija nevarētu izvest galvaspilsētas Tbilisi ielās prāvu skaitu cilvēku. Kā uzskata politologs Arčils Gegešidze, protesta akciju rīkošana esot atkarīga no vēlēšanu gaitas. "Nevar pateikt, ka demonstrācijas nav iespējamas, jo vienmēr kāds būs neapmierināts ar rezultātiem. Tomēr es šaubos, vai spriedze valstī varētu būt tāda pati kā pēc prezidenta vēlēšanām janvārī," teica A.Gegešidze. Esot vairāki piekšnoteikumi, lai šīs vēlēšanas noritētu taisnīgāk — esot izdarītas izmaiņas vēlēšanu norises kārtībā, lielāku pieredzi uzkrājuši novērotāji, kas tagad savus pienākumus veikšot uzmanīgāk. "Ļoti ceru, ka viss notiks likuma ietvaros. Ja vēlēšanas notiks godīgi, tad protesta demonstrācijām nebūs pamata, bet cilvēkus opozīcija ir spējīga sapulcēt," Dienai stāstīja Zurabs Abašidze, bijušais Gruzijas vēstnieks Krievijā un NATO.

Prezidenta — partija-līdere


Kā rāda beidzamās aptaujas, prezidenta Mihaila Saakašvili vadītā partija – Apienotā nacionālā kustība (ANK) — varētu iegūt vislielāko balsu skaitu 150 deputātu lielajā valsts parlamentā. Bez minētās tā saucamās varas partijas vēlēšanās piedalās 11 citas partijas jeb bloki. Vēl 5% augsto vēlēšanu barjeru var pārvarēt L.Gačečiladzes vadītā Gruzijas apvienotā opozīcija, leiboristu partija un Kristīgi demokrātiskā kustība. Pavasarī ANK atpalika no saviem konkurentiem, kuru nespēja darboties vienoti droši vien likusi vilties daļai opozīcijas bijušo atbalstītāju. Tā neizdevās īstenot ieceri par piedalīšanos vēlēšanās ar vienu opozīcijas vēlēšanu sarakstu. Leiboristi un ietekmīgā Republikāņu partija beigu beigās nolēma izveidot savus vēlēšanu sarakstus.

A.Gegešidze domā, ka opozīcijai tomēr esot labas iespējas palielināt savu klātbūtni parlamentā. No vienas puses, tas varētu nodrošināt likumdevēju iestādes efektīvāku darbu, beidzot nodibinot institucionālo līdzsvaru, kas zuda līdz ar iepriekšējā Gruzijas prezidenta Eduarda Ševardnadzes režīma atkāpšanos 2003.gada nogalē. No otras puses, opozīcijas spēka palielināšanās var arī agrūtināt parlamenta darbu.

Lai gan tiek izteikts viedoklis, ka Krievijas agresīvā darbošanās tikai formāli Gruzijas sastāvā esošajā Abhāzijā palielinājusi prezidenta partijas popularitāti, Dienas aptaujātie eksperti to apšauba. "Nekad vēlēšanas Gruzijā nav noritējušas tāda ārējā saspīlējuma apstākļos. Tomēr vēlētāju izvēli Krievijas rīcība Abhāzijā daudz nav ietekmējusi," teica A.Gegešidze. Pēc Z.Abašidzes domām: "no vēlēšanām mums ir jāiziet vēl stiprākiem, jo ārējā situācija no mums to pieprasa".

Par NATO nerunā


Par valdības noteikto kursu uz dalību Ziemeļatlantijas aliansē šajās vēlēšanās gandrīz vispār netiek runāts. Kopā ar beidzamajām prezidenta vēlēšanām tika rīkots referendums, kurā 77% gruzīnu atbalstīja nepieciešamību iestāšanos NATO. Vienīgie, kas runā par šo tematu, ir politiskā apvienība Gruzijas politika, kas vēlēšanās piedalās ar sarakstu numur 1. Šim politiskajam spēkam, kā parādījušas aptaujas, nav bijis pa spēkam iegūt pat 1% vēlētāju simpātiju. Bijušais vēstnieks NATO uzskata, ka pagājušā gada novembra protesta akcijas, kuru pārtraukšanai prezidents izšķīrās par neproporcionāla spēka lietošanu un vēlāku ārkārtas stāvokļa pasludināšanu, nodarīja kaitējumu valsts tēlam pasaulē. Tomēr tas neesot galvenais iemesls, kādēļ NATO sammitā Bukarestē gruzīni vēl nesaņēma rīcības plānu dalībai aliansē. Izšķiroša izrādījusies Maskavas pretdarbība. "Paradoksāli, bet tieši Krievijas spēka spiediens pret mums ir tas, kas visvairāk virza Gruziju uz NATO. Tas pats sakāms arī par Ukrainu," stāstīja bijušais vēstnieks NATO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits