Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gruzijā svin un protestē

Neatkarības 90.gadadienā opozīcijas pārstāvji mēģina iekļūt parlamentā


Gruzijas neatkarības 90.gadadienā galvaspilsētā Tbilisi notika ne vien svētkiem veltīta militārā parāde, bet arī politiskās opozīcijas mītiņš, kura organizatori - daži opozīcijas partiju pārstāvji - dienas vidū centās iekļūt parlamenta ēkā. Tur viņi vēlējās pieprasīt aizvadītajā trešdienā notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātu anulēšanu. Ceļā stājās sevišķo uzdevumu vienību karavīri, kas opozicionārus neielaida parlamentā.

Tad partijas Jaunie labējie līderis Dāvids Gamkrelidze paziņoja, ka tādā gadījumā tur netikšot ielaists neviens valsts prezidenta Mihaila Saakašvili vadītās partijas Vienotā nacionālā kustība (vēlēšanās ieguvusi 2/3 mandātu) deputāts. Savukārt vēlēšanu bloka Gruzijas apvienotā opozīcija vadītājs Levans ­Gačečiladze teica, ka "nedrīkstot pieļaut jaunā parlamenta sēdes notikšanu pat par asins cenu". Vēlāk gan opozīcijas līderi paziņoja, ka aicināšot uz parlamenta pilnīgu bloķēšanu tikai tad, kad tiks atklāta jaunievēlētā parlamenta pirmā sēde. Pēc tam opozīcijas līderi un viņu atbalstītāji, ap desmit tūkstoši cilvēku, visai drīz izklīda.

Opozīcijas kategoriskās prasības M.Saakašvili noraidīja. "Gruzijas parlamentu ir ievēlējusi visa tauta un tādēļ tas savu darbu uzsāks parastajā režīmā," kopīgajā brīfingā ar Polijas prezidentu Lehu Kačiņski teica Gruzijas prezidents. Abi divi prezidenti bija augstākās valstu amatpersonas neatkarības svētku parādē pie parlamenta ēkas. Gruzijas prezidents un arī L.Kačiņskis, apsveicot klātesošos neatkarības svētkos, norādīja uz valsts stratēģiskajiem mērķiem - Eiropas Savienību un NATO. Šo mērķi varēja saskatīt arī parādes dalībnieku ekipējumā - visi karavīri bija apbruņoti tikai ar Rietumos ražotiem ieročiem. Šogad gan militārā parāde bija nedaudz pieticīgāka, jo nebija daudz bruņutehnikas un vispār nepiedalījās aviācija. Brigādes ģenerālis Mamuka Kurašvili Dienai stāstīja, ka viņam šī diena esot īpašs notikums. Labo noskaņojumu nodrošinājis tas, ka abās konfliktu zonās - Abhāzijā un Dienvidosetijā - par ko atbildot ģenerālis, šodien esot bijis mierīgi. Pēc viņa domām, šie konflikti būtu jau sen atrisināti, ja to pastāvēšanā nebūtu ieinteresēta trešā puse - Krievija. Ģenerālis ar gandarījumu stāstīja par pozitīvajām izmaiņām armijā, kas tagad esot sajutusi valdības gādību un sabiedrības uzticību. Beidzamajos gados bruņotie spēki esot būtiski pietuvojušies NATO standartiem. Ģenerālis arī pateica, ka valsts ceļš uz NATO drīzāk esot atkarīgs nevis no armijas modernizācijas, bet gan iekšpolitiskās stabilitātes.

Neilgi pēc tam, kad parāde bija beigusies un viesi, kā arī skatītāji, jau devās prom, parlamenta virzienā nāca opozīcijas līderi un viņu atbalstītāji. Vairāki no Dienas aptaujātajiem cilvēkiem teica, ka viņiem neesot vajadzīga tāda kārtība, ko Gruzijā vēloties izveidot Rietumi, pirmkārt, jau ASV. Kāds vīrs nicīgi norādīja, ka Latvija arī atbalstot M.Saakašvili.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits