Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gruzīņi veic "Baltijas ceļam" līdzīgu akciju

Gruzijā pirmdien notika Baltijas ceļam līdzīga akcija, kuras laikā tūkstošiem cilvēku sadevās rokās, lai apliecinātu Gruzijas tautas vienotību un nosodītu Krievijas agresiju pret nelielo valsti. Gruzijas varas iestādes vēsta, ka galvaspilsētā Tbilisi un citās Gruzijas pilsētās šajā akcijā piedalījušies vairāk nekā miljons cilvēku jeb vairāk nekā piektdaļa no valsts 4,5 miljoniem iedzīvotāju. Šiem skaitļiem gan trūkst neatkarīga apstiprinājuma.

Lielākā dzīvā ķēde bija vērojama Tbilisi ielās. Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka Tbilisi centrs līdzinājās sarkanbalto Gruzijas karogu jūrai. Akcijas dalībnieki saukuši: "Lai dzīvo Gruzija!" un "Apturiet Krieviju!". Brīvības laukumā tika atskaņota Gruzijas himna, kam sekoja Bēthovena skaņdarbs Oda priekam (Eiropas Savienības himna). Gruzīni cerēja, ka viņu rīkotā akcija piesaistīs ES diplomātu uzmanību un pamudinās Eiropas valstis bargāk nosodīt Krievijas agresiju.

Dzīvās ķēdes veidošanas akcijā piedalījās arī Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kurš šo dienu pasludināja par "Gruzijas vienotības dienu". "Līdz šim mēs lepojāmies, ka 1000 gadu laikā esam spējuši saglabāt savu vēsturi un tautu. No šodienas mēs visvairāk varēsim lepoties ar to, ka esam vienoti," pavēstīja M.Saakašvili. Akcijas dalībnieki atzina, ka Krievijas uzbrukums tikai veicinājis gruzīnu tautas vienotību. "Krievijas agresija pret Gruziju izraisīja mūsu apvienošanos. Gruzija nekad nav bijusi tik stipra kā tagad, un tieši tāpēc mēs uzvarēsim," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 34 gadus vecais mūziķis Ačiko Guledani.

M.Saakašvili savā uzrunā pauda apņēmību sakaut Krievijas imperiālismu. Viņš teica, ka Gruzija vairs nav viena, jo gruzīnu pusē nostājusies visa "civilizētā pasaule". "Mūsu cīņa ir cīņa starp labo un ļauno, Dāvidu un Goliātu," uzsvēra M.Saakašvili. Rietumvalstis līdz šim nav izrādījušas īpašu entuziasmu, kas liecinātu par vēlmi iesaistīties šajā cīņā. "Mēs diez ko nepaļaujamies uz eiropiešiem. Mēs paļaujamies uz amerikāņiem. Krievi saprot, cik vājas ir tādas valstis kā Vācija un Francija," sarunā ar AFP spriež akcijas dalībnieks Tengizs Kacarava.

Neraugoties uz rietumvalstu iebildumiem, Krievija vēl aizvien nav izvedusi savu karaspēku no Gruzijas teritorijas. Taču vismaz vienu mērķi Maskavai nav izdevies sasniegt: M.Saakašvili izdevies saglabāt Gruzijas prezidenta amatu. Opozīcijas politiķi pagaidām vilcinās kritizēt M.Saakašvili, jo kara laikā šāda kritika varētu tikt uztverta kā nodevība. Tomēr nav šaubu, ka vēlāk M.Saakašvili būs spiests uzņemties atbildību par nepārdomāto iesaistīšanos karā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits