Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Haiti prezidenta amatā stājies popdziedātājs Mišels Martelī

Haiti prezidenta amatā sestdien stājies Mišels Martelī, kurš ir šajā Karību jūras valstī pazīstams popdziedātājs ar skatuves vārdu Sweet Micky.

Martelī deva zvērestu, lai gan īsi pirms svinīgā brīža pēc zemestrīces uzceltajā parlamenta pagaidu ēkā pārtrūka elektroapgāde.

Uz ceremoniju bija ieradies arī bijušais ASV prezidents Bils Klintons, kurš ir ANO ģenerālsekretāra īpašais sūtnis Haiti.

50 gadu vacais Martelī uzvarēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 20.martā, kurā viņš sacentās ar 70 gadus veco bijušo pirmo lēdiju Mirlandu Manigā. Martelī ieguva 67,57 procentus balsu, bet Manigā - 31,74 procentus.

Martelī prezidenta amatā nomainījis Renē Prevālu, kuram konstitūcija neļāva kandidēt uz trešo piecu gadu amata termiņu.

Martelī ir solījis risināt Haiti pārvaldes problēmas un mazināt valsts atkarību no nevalstisko organizāciju ziedojumiem, kā arī izrādījis vēlmi atjaunot armijas lomu, kas kopš 1995.gada ir mazinājusies.

Kopš 80.gadu beigām Martelī ir izdevis vairākus desmitus studijas un koncertalbumu haitiešu mūzikas stilā "kompa". Viņš dzied haitiešu kreolu valodā.

Haiti prezidenta vēlēšanu otrā kārta bija paredzēta 16.janvārī, bet tika atlikta, jo vēlēšanu pirmajā kārtā 28.novembrī tika pieļauti daudzi pārkāpumi.

Decembra sākumā tika paziņots, ka prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 28.novembrī bijusī pirmā lēdija Mirlanda Manigā ieguvusi 31 procentu balsu, bet valdības atbalstītais kandidāts Žids Selestēns - 22 procentus, un viņi sacentīsies vēlēšanu otrajā kārtā 16.janvārī. Pret paziņotajiem pirmās kārtas rezultātiem iebilda Martelī, kurš saskaņā ar tiem ieguvis 21 procentu balsu, atpaliekot no Selestēna par 6,8 tūkstošiem balsu. Martelī paziņoja, ka balsis saskaitītas nepareizi un otrajā kārtā jākandidē Manigā un viņam, bet ne Selestēnam.

Pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas valsts galvaspilsētā Portoprensā sākās Martelī piekritēju protesti, kas drīz izplatījās uz citām pilsētām un kuros gāja bojā pieci cilvēki. Protestētāji aizdedzināja vairākas ēkas, tai skaitā valdošās partijas "Inite" ("Vienotība") biroju, kuru viņi apsūdzēja rezultātu viltošanā par labu Selestēnam.

Lai atrisinātu krīzi, "Inite" atsauca Selestēna kandidatūru, lai gan neatzina, ka Martelī pirmajā kārtā ieguvis vairāk balsu nekā Selestēns.

12 no 19 prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas kandidātiem apgalvoja, ka notikusi rezultātu viltošana, lai nodrošinātu Selestēna kandidēšanu otrajā kārtā.

Haiti janvārī negaidīti atgriezās bijušais diktators Žans Klods Divaljē, kurš 1986.gadā tika gāzts un pēc tam bija dzīvojis trimdā.Savukārt 17.martā Haiti no Dienvidāfrikas trimdas atgriezās eksprezidents Žans Bertrāns Aristīds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits