Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Hamas nenoraida mieru ar Izraēlu

Izraēlas un ASV asi kritizētajā Tuvo Austrumu apmeklējumā Nobela Miera prēmijas laureātam Džimijam Kārteram varētu būt izdevies panākt pēdējo gadu nozīmīgāko progresu reģiona miera sarunās. ASV eksprezidents intervijā CNN apgalvoja, ka Gazas joslā valdošais palestīniešu grupējums Hamas būtu gatavs miera līgumam ar Izraēlu, ja tā nosacījumus palestīnieši atbalstītu referendumā. Vēlāk Hamas pārstāvis Sāmi Abū Zuhri gan precizēja, ka balsojumā būtu jāpiedalās arī ārpus Gazas dzīvojošajiem palestīniešu bēgļiem, kas ievērojami mazina šādas ieceres realizācijas iespēju.

Arī pats grupējuma līderis Hālids Mešāls pirmdien apstiprināja Dž.Kārtera teikto. "Mēs cienīsim palestīniešu vēlmi, pat ja tā būs pretēja mūsu pārliecībai," viņš teica, piebilstot, ka Hamas tomēr negrasās atzīt ebreju valsti. ASV un Izraēlas par teroristisku uzskatītā kustība arī atteicās pārtraukt raķešu šaušanu no Gazas joslas, ziņo Reuters. "Tur es darīju visu, ko spēju," atzina Dž.Kārters, sakot, ka H.Mešāls tā arī nepiekrita viņa lūgumam vienpusēji pasludināt pamieru.

Dž.Kārters, kurš bija vēsturisko 1979.gada Izraēlas un Ēģiptes miera sarunu vidutājs, jau izpelnījies asu kritiku par centieniem pārrunās iesaistīt daudzos nāvējošos uzbrukumos vainojamo grupējumu. "Hamas karo pret Izraēlas pilsoņiem," CNN apgalvoja Izraēlas vēstnieks Lielbritānijā Rons Prosors. Savukārt ASV Tuvo Austrumu lietu sekretāra palīgs Deivids Velčs sacīja, ka grupējuma šķietamā piekāpšanās visdrīzāk saistīta ar vēlmi gūt politisku labumu. Viņš uzsva, ka kustība nav piekritusi tūlītējai rīcībai, tā vietā dodot priekšroku solījumiem par nākotni, kas turklāt drīz vien tika mainīti.

Dž.Kārters pirmdien tomēr noraidīja viņam adresētos pārmetumus. "Problēma nav tā, ka es Sīrijā tikos ar Hamas. Problēma ir tāda, ka Izraēla un ASV atsakās tikties ar šiem cilvēkiem, kuriem jābūt iesaistītiem [miera procesā]. Visi tikai cer uz mieru, bet neviens negrib rīkoties," viņš sacīja pēc vizītes beigām, uzsverot, ka reģionā jau gadiem nav bijis nekāda progresa.

Vienlaikus gan eksprezidents, gan ASV valdības pārstāvji uzsver, ka Dž.Kārtera Tuvo Austrumu apmeklējums nav jāuztver kā oficiāls miera procesa vidutāja brauciens. "Es tikai cenšos saprast atšķirīgus viedokļus un nodot tos cilvēkiem, kuri savā starpā nesazinās," eksprezidents teica pirms brauciena sākuma pagājušajā otrdienā. Tas deva ieganstu vairākiem oficiālās Izraēlas pārstāvjiem atteikties no tikšanās ar viņu, tādējādi mazinot vizītes nozīmību, norāda Reuters.

Arī Izraēlas laikraksti pirmdien norādīja, ka Dž.Kārteram tā arī nav izdevies atrisināt pašlaik svarīgāko jautājumu — Hamas nolaupītā karavīra Gilada Šalita atbrīvošanu. Eksprezidents apgalvo, ka tajā vainojams saziņas trūkums starp abām pusēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits