Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

HRW: Ēģipte aiztur un draud izraidīt sīriešu bēgļus

Kopš prezidenta Muhameda Mursi gāšanas Ēģiptes varasiestādes sākušas aizturēt sīriešu bēgļus un draud tos deportēt, ceturtdien paziņoja cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Daudzi no 90 000 sīriešu bēgļu, kas ieradušies Ēģiptē, glābjoties no Sīrijas pilsoņkara, sūdzas, ka kopš 3.jūlija, kad armija gāza Mursi, tie tiekot pakļauti iebiedēšanai. Sīrieši bažījas, ka viņus varētu padarīt par grēkāžiem, kas atbildīgi par Ēģiptes iekšējām problēmām.

Medijus pārpludina ziņas par ārvalstniekiem, kas esot iefiltrējušies Ēģiptē un esot iesaistīti vardarbīgajos incidentos. Līdzīgi apgalvojumi izskan arī no amatpersonu puses, sējot sabiedrībā neuzticību pret bēgļiem no Sīrijas. HRW ziņo, ka tikai 19. un 20.jūlijā Ēģiptes policija esot aizturējusi 81 sīriešu bēgli - 72 pieaugušus vīriešus un deviņus zēnus. Starp aizturētajiem bijušas vismaz deviņas personas ar derīgām Ēģiptes vīzām vai uzturēšanās atļaujām, kā arī oficiāli reģistrēti patvēruma meklētāji. Vismaz 14 aizturētajiem esot draudēts ar deportēšanu.

Tikmēr Ārlietu ministrijas pārstāvis noliedzis, ka Ēģiptes attieksmē pret sīriešiem būtu kas mainījies. "Pret Ēģiptē dzīvojošajiem sīriešiem netiek vērsti kādi īpaši pasākumi, izņemot atsevišķus indivīdus, kas pieķerti nepārprotamos likumpārkāpumos," norādīja ministrijas pārstāvis.

Mursi pagājušajā mēnesī paziņoja, ka sarauj diplomātiskās attiecības ar Sīriju, un daži no viņa atbalstītājiem pat sāka atklāti runāt par svēto karu pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Taču jaunā armijas atbalstītā pagaidu valdība ir norobežojusies no Mursi pozīcijas, ļaujot noprast, ka gatava atgriezties pie neitrālākas nostājas Sīrijas jautājumā. Mursi laikā sīriešiem ļāva Ēģiptē ierasties bez vīzām, taču tagad šī kārtība ir atcelta un simtiem sīriešu, kas Ēģiptes lidostās ieradušies bez vīzas, nosūtīti atpakaļ.

ANO bēgļu komisariāta (UNHCR) pārstāvniecības vadītājs Ēģiptē Muhameds ad Dairi vērsies pie varasiestādēm, aicinot pārtraukt sīriešu deportēšanu un arī turpmāk sniegt aizsardzību bēgļiem no pilsoņkara plosītās valsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits