Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IAEA vadītājs: Ar Irānu panākts pagaidu risinājums

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi svētdienas vakarā paziņojis, ka pēc intensīvām divu dienu konsultācijām Teherānā panākts "tehnisks pagaidu risinājums uz trim mēnešiem", kas ļaus aģentūrai turpināt Irānas kodolaktivitāšu uzraudzību, tiesa gan, zemākā līmenī nekā līdz šim.

Kā viņš sacījis žurnālistiem pēc atgriešanās no vizītes, Irānas parlamentā decembrī pieņemtais likums, kas paredz ierobežot IAEA inspekcijas, ja netiks atceltas bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā noteiktās sankcijas, otrdien stāsies spēkā un tas nozīmē, ka inspektoru piekļuve Irānas kodolobjektiem samazināsies.

"Likums pastāv, likums stāsies spēkā, un tas nozīmē, ka papildu protokols diemžēl tiks apturēts," skaidrojis Grosi, runājot par vienu no dokumentiem, kas saskaņā ar IAEA un Irānas vienošanos reglamentē inspekcijas. "Piekļuve samazināsies, ar to jārēķinās. Tomēr mums izdevies saglabāt nepieciešamo uzraudzības un pārbaužu līmeni."

Sīkāk nestāstot, kuras no IAEA aktivitātēm vairs netiks atļautas, viņš norādījis, ka inspektoru skaits Irānā netiks samazināts un nebūs liegtas arī iepriekš nepieteiktas pārbaudes, tomēr panāktā pagaidu vienošanās jebkurā brīdĪ var tikt pārskatīta vai apturēta.

Kā uzskata Grosi, šo tehnisko vienošanos var uzskatīt par labu rezultātu, kas palīdzējis stabilizēt situāciju, lai varētu turpināties "politiskās diskusijas citos līmeņos".

IAEA vadītājs Teherānā tikās ar Irānas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu un Atomenerģijas organizācijas vadītāju Ali Akbaru Salehi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits