Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ierobežotā režīmā sākusi darboties Ķīnas globālās pozicionēšanas sistēma Beidou

Ķīna oficiāli paziņojusi, ka sākusi darboties tās globālās pozicionēšanas sistēma Beidou, vēsta BBC News. Kā informējis projekta preses sekretārs Rans Čens, sistēmas ietvaros ar precizināti līdz 25 metriem jau pieejama informācija par Ķīnu un tai blakus esošajiem reģioniem.

Darbs pie Beidou izveides rit kopš 2000. gada, tās pirmais pavadonis tika palaists 2007. gadā, un sistēmai jākļūst ar alternatīvu Savienoto Valstu globālās pozicionēšanas sistēmai GPS. Kad Beidou sāks darboties pilnā apjomā, ievērojami samazināsies Ķīnas armijas atkarība no ASV sistēmas.

Šī gada decembra sākumā Zemes orbītā tika nogādāts pēc skaita desmitais Beidou pavadonis, savukārt 2012. gadā Pekina plāno nogādāt orbītā vēl sešus pavadoņus, kā rezultātā sistēma aptvers lielāko daļu Āzijas. Līdz 2020. gadam kosmosā atradīsies jau 35 Ķīnas sistēmas pavadoņi, kas nodrošinās Beidou funkcionēšanu visā pasaulē.

Beidou izstrādātāji sola, ka sistēma spēs civilajiem lietotājiem rādīt viņu atrašanās vietu ar precizitāti līdz 10 metriem, mērīt ātrumu 0,2 metru sekundē robežās un nodrošināt signālu sinhronizāciju ar precizitāti līdz 0,02 miljonajām daļām sekundes, savukārt militārpersonas saņems vēl precīzākus datus.

ASV Masačūsetas tehnoloģiska institūta zinātniskais līdzstrādnieks Džefrijs Fordens, 2004. gadā analizējot par Beidou pieejamo informāciju, nonāca pie secinājuma, ka Ķīnas sistēma var tikt izmantota spārnoto raķešu uzvedināšanai uz Taivānu. Savas navigācijas sistēmas esamība tāpat pasargās Ķīnu no iespējas, ka konflikta vai kādu draudu gadījumā ASV var atslēgt Ķīnai piekļuvi GPS, norāda BBC News.

Savukārt rakstā, kas nesen publicēts interneta vietnē defensepolicy.org, teikts, ka sistēmu būs iespējams izmantot arī bezpilota lidmašīnu, kas ir spējīgas uzbrukt ārvalstu militārajiem kuģiem, vadīšanai.

Beidou izstrādātāji tikmēr uzsver priekšrocības kādas sistēma dos tās vienkāršajiem lietotājiem. Pēc Rana Čena vārdiem, līdz 2020. gadam radīsies Beidou aplikāciju (pielikumu) tirgus autobūves, telekomunikāciju, zvejniecības un citu rūpniecības nozaru vajadzībām, bet šā tirgus apjoms sasniegs 400 miljardus juaņu (63,2 miljardus dolāru).

Projekta preses sekretārs tāpat atzīmēja, ka Beidou ir savienojama ar citām navigācijas sistēmām. Bez GPS, šobrīd visas pasaules mērogā darbojas tikai Krievijas globālās pozicionēšanas tīkls Glonass, taču savu sistēmu – Galileo – izstrādā arī Eiropas Savienība. Pirmais no tās pavadoņiem tika nogādāts orbītā 2011.gada oktobrī. Pēc Eiropas kosmiskās aģentūras pārstāvju vārdiem, tīkla izveide ir jāpabeidz līdz 2019. gadam.

Tikmēr ASV kompānija Lockheed Martin ir sākusi darbu pie GPS modernizācijas līdz GPS III. Kā vēsta BBC News, kompānija jau ir sākusi būvēt nākamās paaudzes pavadoņa prototipu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits