Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ievainota visa mazā pilsēta. Dienas reportāža no Kauhajoki

Slaktiņš Kauhajoki somos rada rūgtu atziņu — tas var notikt jebkurā skolā.

Tie nebija vārdi, tās bija skaņas, ko viņi izkliedza. Daudziem galvā bija pavāru cepures, mugurā virssvārči, viņi skrēja līdz nāvei pārbijušies — dažiem pat nebija kurpju kājās. Tagad baidāmies mēs visi — liktenīgo otrdienu, kad nelielās Somijas pilsētiņas Kauhajoki arodskolā kāds students nošāva deviņus studiju biedrus un pasniedzēju, atceras somiete Marja, kura strādā ziedu un sveču veikaliņā tieši iepretim šai skolai. Veikalā nopērkamās sveces tagad vairums pircēju nenes tālu prom. Vairāk nekā tūkstotis sveču gaismiņu kopš otrdienas diennaktīm deg piemiņas vietā — tieši iepretim arodskolai. Klusā pilsētiņa ir kļuvusi vēl klusāka, iedzīvotāji saka — valda bailes un apjukums.

Jau ziņots — 22 gadus vecais arodskolas audzēknis Mati Juhani Sāri otrdien priekšpusdienā iebruka skolas telpās un nogalināja desmit cilvēku, pēc tam izdarīja pašnāvību. Kauhajoki iedzīvotāji ir satriekti ne vien par to, ka asinspirts skolā skārusi tik mazu pilsētu, kurā dzīvo ap 14 000 ļaužu, bet arī par to, ka Somijā šis ir jau otrais gadījums diezgan īsā laikā. Pirms nepilna gada Somijā notika līdzīgs gadījums — toreiz Jokelā 18 gadu vecais skolēns Peka Ēriks Auvinens nogalināja sešus skolēnus, skolas direktori un medmāsu, pēc tam nošāvās pats.

"Tagad esmu sapratusi, ka kaut kas tāds var notikt jebkurā skolā," saka melnās drēbēs tērpusies meitene ar izbiedētām acīm, kura uz piemiņas vietu ieradusies nolikt ziedus par aizgājušajiem draugiem, viņai acīs ir asaras.

Viņa pērn maijā beigusi arodskolu, kur notika traģēdija. "Esmu zaudējusi vairākus draugus, kas skolā mācījās. Man un — es domāju — visiem somiem šīs ir ļoti lielas sēras," viņa saka. Audzēkņi arodskolā mācās aprūpēt sirmgalvjus pansionātos un viņu mājās, kā arī kulinārijas prasmes, pārsvarā skolā mācoties meitenes.

Apsargā zemessargi

Arodskola atrodas Kauhajoki centrā, to ieskauj plašs kokiem un aroniju krūmiem, kurus agrais ziemeļvalsts rudens spilgti izkrāsojis, aizaudzis dārzs. Kopš otrdien notikušajām slepkavībām arodskolā tā ir slēgta. Kad tā tiks atvērta studentiem — nav zināms. Policija veic izmeklēšanu, skolas ēka arī ir cietusi no ugunsgrēka — pēc tam, kad Mati uzbrukuma laikā bija metis degošas pudeles ar degšķīdumu. Skolas teritorija līdz pat upei vēl piektdien bija apjozta ar policijas lentām un barjerām. Pie ēkas patrulēja policijas mašīnas. Tiesa, ceturtdien ik pēc 10—15 metriem gar lentēm stāvēja zemessargi, tērpti bruņuvestēs, savukārt piektdien to skaits bija krietni sarucis. Piektdienas pēcpusdienā skolā tika iesūtīts pulks zemessargu. Vīri lakoniski Dienai teica: "Mācības." Armijas zaļās mašīnas, kolonnās soļojoši zemessargi un daudzviet redzami Sarkanā Krusta ļaudis Kauhajoki centrā kļuvuši gluži par ikdienu.

Piemiņas vieta aizgājušajiem iepretim arodskolai tika izveidota jau otrdien, teju neviens garāmgājējs tai garām nepaiet, apstājas, daudzi joprojām nes sveces, ziedus, piemiņas zīmītes un vēstules. Visvairāk ļaužu sanāk, kad iestājusies tumsa. Uz vairākiem sveču trauciņiem rakstīti bojāgājušo vārdi. Nina ar skolas biedriem te ieradusies no Seinejoki pilsētas Somijā.

"Atbraucām, lai iedegtu sveces. Ļoti bēdīgi jūtamies, mēs Somijā nemaz vairs neesam droši, ka kaut kas tāds neatkārtosies. Protams, ceram, ka ne," saka Nina. Tiesa, gar piemiņas vietu teju tikpat daudz kā vietējo uzturas žurnālisti, kas ar kamerām un fotoaparātiem sabraukuši no vairākām pasaules valstīm.

Jaunieši jūtoties vientuļi

Līdzās piemiņas vietai stāv jauns somu puisis, vārdā Jāks, viņš spēlē ģitāru un somu valodā dzied dziesmas par Jēzus mīlestību. Lai arī laiks ir rudenīgi drēgns, puisim mugurā T krekls, viņš te spēlē vairākas stundas dienā kopš trešdienas. "Es spēlēju Jokelā pagājušā gada novembrī, tad bija daudz aukstāk," Jāks saka. Viņš piebilst — šī traģēdija izgaismojot somu psiholoģiskās problēmas. "Domāju, ka cilvēki Somijā ir vientuļi, jo īpaši vīrieši. Viņi nerunā, viss akumulējas viņos iekšā. Vienīgais, kas neļauj šādām lietām notikt, ir mīlestība. Ja cilvēki to ir jutuši un jūt, nekas tāds nenotiks," viņš saka. Jāks arī norāda — jaunieši Somijā īpaši pēdējos gados pārāk daudz uzmanības pievēršot mākslīgām attiecībām — runā un satiekas nevis dzīvē, bet gan internetā. "Mums ir labākais izglītības līmenis, bet ko tas dod, ja visi jaunieši sēž tikai mājās pie datoriem," spriež Jāks, kurš pats studē teoloģiju. Tāpat viņš norāda — ne jau ieroču daudzumā Somijā ir problēma, bet gan cilvēku prātos. Jāka tēvam mājās esot ierocis — tēva brāļa, kurš strādājot ieroču ražotnē, dāvana, taču tēvs to mājās glabājot kā suvenīru.

Vietējās bibliotēkas bibliotekāre, pensijas vecuma kundze, saka — šokējoši ir tas, ka šāda nelaime notikusi tik mazā pilsētā. "Tagad amatpersonas runā par stingru ieroču kontroli, tas ir labi, ka tāda diskusija izveidojusies. Taču ne jau tikai ieroči vai internets ir vainīgi, jāstrādā ar cilvēku galvām, jāzina, kāda ir bijusi bērnība šim cilvēkam," viņa saka.

Internetā cita seja

Somu prese raksta, ka Mati, kurš arodskolā studēja kulināriju, Kauhajoki bija ienācējs, viņš īrējis dzīvokli, kur mitinājās viens ar kaķi. Iepriekš viņš dzīvoja kopā ar savu ģimeni Pihejervi — par Kauhajoki divreiz mazākā Somijas pilsētiņā, apmēram 300 kilometru no Kauhajoki. Somu presē izskanējis, ka, pēc skolotāju teiktā, skolā Mati mācījies apmierinoši — atzīmes svārstījušās no divi līdz pieci piecu baļļu sistēmā, skolotāji viņu raksturo kā "gluži simpātisku puisi". Viņš esot bijis kluss un noslēgts, taču ne vientuļnieks, viņam bijuši daži draugi. Pavisam citu seju Mati atkāj internetā, kur viņš vadīja ilgu laiku. Tur viņš par savas dzīves filozofiju sauc mizantropiju, interneta diskusijās viņš slavējis ASV notikušās apšaudes skolās. Arī atvadu vēstulē pēc slepkavībām viņš rakstīja, ka ienīst cilvēci. 2006.gadā Mati bija sācis dienestu armijā — Somijas aizsardzības spēkos kā iesaucamais, taču to nepabeidza. Viņš ticis pārvietots uz tā saukto e–kategoriju, kas nozīmē, ka no dienesta jaunietis tiek atsaukts, lai pēc diviem gadiem pārbaudītu, vai viņš piemērots dienestam. Somu prese norāda — viens no ierastākajiem e–kategorijas piešķiršanas iemesliem esot garīgās veselības traucējumi. Draudzenes viņam neesot bijis, tiesa, salīdzinoši nesen viņš kādā iepazīšanās portālā vēlējies iepazīties ar 16—26 gadus vecām meitenēm, piebilstot, ka bērnus viņš nevēloties.

Mati vēstulē pavēstījis, ka asinspirtij gatavojies kopš 2002.gada. Dienu pirms slepkavībām policija viņu nopratināja, jo interneta vietnē YouTube viņš bija ievietojis videoierakstu, kurā redzams, kā viņš trenējas šaušanā ar ieroci, kuram pagaidu atļauju bija saņēmis vien augustā. Tomēr neesot bijis nekāda tiesiska pamatojuma, lai atņemtu viņam šaujamieroča glabāšanas atļauju.

Mati otrdien arodskolā ieradās, tērpies melnās drēbēs, seju sedza slēpotāja cepure. Marja vēl atceras, kā audzēkņi skrējuši laukā: "Sākumā domāju — tā ir kāda spēle — mācību trauksme ugunsgrēka gadījumā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits