Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Indijā pēc sprādziena zemūdenē pazuduši 18 jūrnieki

Mumbajas ostā trešdien pēc sprādziena aizdegusies un nogrimusi zemūdene. Pazuduši 18 jūrnieki, paziņojušas amatpersonas. Kas izraisījis sprādzienu uz zemūdenes INS Sindhurakshak, pagaidām vēl nav zināms. Sākta notikušā izmeklēšana. Virs ūdens virsmas vairs redzams tikai viens zemūdenes gals.

Jūras spēku pārstāvis informēja, ka tiek meklēti 18 jūrnieki, kas atradās uz zemūdenes. Tiek ziņots, ka ir bojāgājušie, bet cik, pagaidām vēl nav zināms. Uzreiz pēc ugunsgrēka apdzēšanas pie darba ķērušies nirēji, kuriem izdevies iekļūt nogrimušās zemūdenes korpusā. Jūras spēku pārstāvis paziņojis, ka zemūdenē nav izdevies atrast dzīvības pazīmes.

Pastāv iespēja, ka nogrimušajā zemūdenē varētu būt izveidojušās gaisa kabatas. "Lai gan pazīmes ir negatīvas, nedrīkst zaudēt cerību," norādīja jūras spēku štāba priekšnieks D.K. Džoši. Tiks sākta ūdens izsūknēšana no zemūdens. Iepriekš tika ziņots, ka 18 jūrnieki ir iesprostoti zemūdenē.

Kā norādīja Džoši, sākotnējās pazīmes liecina, ka "sākumā bijis mazākas intensitātes sprādziens, kas izraisījis lielāku sprādzienu," kad aizdegušies uz klāja esošie ieroči. "Galvenais jautājums - kas izraisīja ugunsgrēku un sprādzienu. Mums šobrīd nav atbildes uz šo jautājumu," skaidroja militārpersona.

Bijušais Indijas jūras spēku komandieris Aruns Prakašs telekanālam CNN-IBN iepriekš norādīja, ka izredzes atrast kādu izdzīvojušo ir minimālas. "Pastāv iespēja, ka šie 18 apkalpes locekļi ir ieslēgušies kādā zemūdens daļā un joprojām ir dzīvi. Citādi, ņemot vērā šo lielo eksploziju, izredzes neizskatās sevišķi spožas," viņš piebilda.

Indijas aizsardzības ministrs notikušo nodēvējis par "pēdējo laiku lielāko traģēdiju". Iespējams, tā ir lielākā traģēdija, kādu piedzīvojuši Indijas jūras spēki kopš 1971.gada, kad Indijas flotes kuģi nogremdēja Pakistānas zemūdene. "Esmu noskumis par tiem jūras spēku locekļiem, kuri zaudējuši savu dzīvību, kalpojot valstij," paziņoja ministrs.

Sprādziens uz INS Sindhurakshak notika īsi pēc pusnakts. Pastāv bažas, ka eksplozija ir nodarījusi postījumus arī citiem flotes kuģiem, kas pietauvoti Mumbajas ostā. Aculiecinieka uzņemtā video redzama eksplozija zemūdenes priekšējā daļā, kur glabājās torpēdas un raķetes. "Bija divas vai trīs eksplozijas, un naksnīgās debesis izgaismojās," ziņu aģentūrai AFP norādīja kāds cits aculiecinieks.

Kāds tobrīd brīvsolī esošs ugunsdzēsējs, kurš pirmais atsteidzās uz notikuma vietu, sacīja, ka zemūdene bijusi vienās liesmās un atradusies blakus vēl vienai zemūdenei. "Pateicoties manas komandas savlaicīgai darbībai un resursiem un jūras spēku resursiem, mēs varējām izglābt otru zemūdeni," viņš piebilda. Vairāki jūrnieki, kuri sprādziena brīdī atradās uz blakus esošajiem kuģiem un zemūdenes tuvumā, ievietoti slimnīcās ar apdegumiem.

16 gadus vecā Krievijā ražotā zemūdene INS Sindhurakshak nesen bija atgriezusies no Krievijas, kur tai tika veikts remonts un apkopes darbi, vēsta ziņu aģentūra AP. Krievijas uzņēmums Zvjozdočka, kurš pārbaudīja zemūdenes ieročus, navigāciju un ģeneratorus, norādīja, ka Indija, saņemot zemūdeni atpakaļ, nav cēlusi nekādus iebildumus. Zemūdenei joprojām ir spēkā Zvjozdočka dotā garantija. Uzņēmuma preses pārstāvis apliecināja, ka viņi ir gatavi palīdzēt izmeklēšanā, lai noskaidrotu negadījuma cēloni.

Šī nav pirmā reize, ka zemūdenē INS Sindhurakshak izcēlies ugunsgrēks. 2010.gada februārī šādā negadījumā dzīvību zaudēja kāds 24 gadus vecs jūrnieks. Žurnāla IHS Jane's Defense Weekly eksperts Rahuls Bedi ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka šai zemūdenei trūcis moderna drošības ekipējuma, kāds ir jaunajiem kuģiem.

Traģiskais negadījums noticis vien pāris dienas pēc tam, kad Deli ar lielu lepnumu atklāja pirmo Indijā ražoto lidmašīnu bāzes kuģi un sāka jūrā pārbaudīt pirmo pašu mājās ražoto kodolzemūdeni. Indija strauji pilnveido savus bruņotos spēkus, aizstājot padomju gados iegādātos ieročus ar modernu ekipējumu, lai spētu pretoties Ķīnas ietekmei reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits