Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Indijas tiesa noraida prasību pret izvarotāja atbrīvošanu

Indijas Augstākā tiesa pirmdien noraidīja apelācijas prasību, kas bija iesniegta pret 20 gadus veca notiesāta izvarotāja un slepkavas atbrīvošanu.

Notiesātais laikā, kad vēl nebija sasniedzis pilngadību, piedalījies Indijas sabiedrībā plašu rezonansi izraisījušā noziegumā - studentes grupveida izvarošanā, spīdzināšanā un slepkavībā. Tagad 20 gadu vecumu sasniegušais vīrietis bija jaunākais šajā lietā notiesātais noziedznieks.

Tiesneši spriedumā norādīja, ka nav juridiska pamata apmierināt Deli Sieviešu komisijas lūgumu, kas vēlējās, lai jautājums par noziedznieka atbrīvošanu no jauniešu cietuma tiktu pārskatīts.

"Mēs lūdzām izdot pagaidu rīkojumu, lai nepieļautu viņa atbrīvošanu, bet tiesa šo prasību neapmierināja," žurnālistiem sacīja komisijas priekšsēdētāja Svati Malivala. "Sistēma kopumā ir pievīlusi šīs valsts sievietes," viņa piebilda.

Nogalinātās meitenes vecāki pauda sašutumu par spriedumu.

"Ko gan es varu teikt? Nav vārdu, lai raksturotu mūsu vilšanos," sacīja nogalinātās tēvs Badrinats Singhs.

"Mēs nesaprotam visus šos likumus. Mēs vienīgi zinām, ka sistēma mūs ir pievīlusi," viņš sacīja.

"Indija neko nav mācījusies no šīs lietas," uzsvēra nogalinātās māte Aša Devi.

"Viņi būtībā izsnieguši jaunajiem noziedzniekiem licenci, kurā teikts, ka līdz 18 gadu vecumam jūs varat izvarot meitenes, darīt visu, ko jūs gribat, jo mūsu likumos nav nekādu nosacījumu, lai jūs sodītu," viņa sacīja žurnālistiem.

Indijas policija svētdien pavēstīja, ka grupveida izvarošanas lietā notiesātais vīrietis ir atbrīvots no cietuma. Varasiestādes noziedznieka vārdu oficiāli nav apstiprinājušas.

"Notiesātais nodots kādai nevalstiskai organizācijai. Viņš vairs neatrodas policijas jurisdikcijā," svētdien sacīja Deli policijas pārstāvis sakariem ar presi Radžans Bhagats.

"Viņam ir piešķirta jauna identitāte, un viņa sodāmība ir dzēsta," piebilda avots policijā.

2012.gadā notikušais sadistiskais noziegums Indijas sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi.

Seši varmākas 23 gadus veco studenti Džoti Singhu izvaroja un spīdzināja 2012.gada 16.decembrī Deli braucošā autobusā. Uzbrucēji jauno sievieti un kopā ar viņu braukušo draugu arī smagi piekāva un izmeta no braucoša autobusa. Neatguvusies no smagajiem ievainojumiem, Džoti Singha pēc desmit dienām slimnīcā Singapūrā nomira.

Sadistiskais noziegums un policijas sākotnējā vilcināšanās reaģēt uz to izraisīja plašus protestus visā Indijā, nosodot iecietību, kādu varasiestādes izrāda pret izvarošanu un vardarbību pret sievietēm.

Vienam no izvarotājiem nozieguma pastrādāšanas brīdī bija 17 gadi, un tiesa viņam piesprieda trīs gadus nepilngadīgo labošanas iestādē, kas bija maksimālais iespējamais sods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits