Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Indonēzijā atrasts kuģa vraks ar 70 miljonus dolāru vērtu sena porcelāna kravu

Pie Indonēzijas Javas salas krastiem atrasta 70 miljonus ASV dolāru (34,8 miljonus latu) vērta krava ar Minu dinastijas porcelānu.

Arheoloģiskās izpētes operācijas rezultātā, kuru veica Portugāles jūras arheoloģijas uzņēmums "Arqueonautas Worldwide S.A." (AWW) kopā ar partneriem no Indonēzijas "RM Discovery Inc.", tika apstiprināta informācija par vērtīgo kravu.

"Ķīniešu tirdzniecības kuģis no imperatora Vaņli valdīšanas laika nogrima ap 1580.gadu aptuveni 150 kilometrus no Indonēzijas krasta 50 metru dziļumā," teikts kompānijas AWW sniegtajā ziņojumā.

2009.gada vidū kuģa vraku atklāja kāds zvejnieks, un Indonēzijas valdība nolīga abus uzņēmumus veikt vēsturiski nozīmīgās kravas atgūšanu. AWW vadītājs Nikolauss Sandžizels pavēstīja, ka kravas izcelšanas operācija tiks uzsākta tuvākajos mēnešos.

"Šis neparasti lielais kuģis no 16.gadsimta beigām padara šo projektu mūsu komandai neparasti izaicinošu no kulturālā, vēsturiskā un komerciālā skatu punkta," sacīja Sandžizels.

Tiek lēsts, ka kuģa vrakā atrodas 700 000 porcelāna priekšmetu, un ekspertu veiktie aprēķini liecina, ka visa krava varētu būt 70 miljonus ASV dolāru (34,8 miljonus latu) vērta. Kuģis tiek nepārtraukti uzraudzīts, lai novērstu potenciālos laupīšanas mēģinājumus.

AWW interneta vietnē atrodama informācija, ka uzņēmums ir atklājis vairāk nekā 300 kuģu vrakus Āfrikā, Āzijā un Dienvidamerikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits