Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Irānā Amini dzimtajā pilsētā uz demonstrantiem atklāta uguns

Irānas drošības spēki trešdien Sagezā atklājuši uguni uz demonstrantiem, kas Mahsas Amini dzimtajā pilsētā izgājuši ielās, lai pieminētu 40.dienu kopš viņas nāves, ziņo Norvēģijā bāzētā nevalstiskā organizācija "Hengaw", kas veic cilvēktiesību pārkāpumu uzskaiti kurdu apdzīvotajos Irānas reģionos.

Neskatoties uz varasiestāžu īstenotajiem stingrajiem drošības pasākumiem, Sagezas ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, un kārtības sargi protestētāju izklīdināšanai pielietojuši asaru gāzi, kā arī šāvuši uz pūli, apgalvo cilvēktiesību aizstāvji.

Tomēr par cietušajiem vai nogalinātajiem organizācija pagaidām neziņo.

Irānā jau ilgāk nekā mēnesi turpinās nepieredzēti masu protesti, kurus izraisījusi 22 gadus vecās kurdu sievietes Amini nāve.

13.septembrī par nepareizu parandžas nēsāšanu viņu aizturēja tikumības policija, un dažas dienas pēc aizturēšanas sieviete mira.

Saskaņā ar oficiālo versiju Amini policijas iecirknī kļuvis slikti ar sirdi un viņa nogādāta slimnīcā, kur pēc kāda laika aizturētā mirusi.

Savukārt tuvinieki apgalvo, ka viņas nāves cēlonis bijusi piekaušana policijas iecirknī.

Sākotnēji demonstranti, skandējot tādus saukļus kā "Nāvi diktatoram!", pulcējušies pie kapsētas pilsētas nomalē, kur apglabāta Amini, bet pēc tam devušies uz pilsētas centru.

Irānas Revolucionārās gvardes kontrolētā ziņu aģentūra "Fars" vēsta, ka protestos Sagezā piedaloties aptuveni 2000 cilvēku, taču sociālajos medijos izplatītajos videoierakstos redzams, kā tūkstošiem citu automobiļos, uz motocikliem un kājām dodas uz pilsētu.

Tikmēr Kurdistānas provinces gubernators Esmails Zarei-Kuša paziņojis, ka situācija Sagezā esot mierīga un ka ziņas par ceļu slēgšanu ap pilsētu esot "absolūti melīgas".

Saskaņā ar organizācijas "Irānas Cilvēktiesības" aplēsēm kopš protestu kustības sākuma drošības spēki Irānā nogalinājuši 141 demonstrantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits