Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Irāna izmēģinājusi vidēja darbības rādiusa raķeti

Irāna pirmdien veiksmīgi izmēģināja "zeme-kuģis" tipa spārnoto raķeti Ghader karaflotes manevru pēdējā dienā, paziņoja karaflotes preses sekretārs komodors Mahmuds Musavi. Manevri notiek pie naftas transportam svarīgā Ormuzas šauruma.

"Irānas ekspertu uzbūvētā raķete veiksmīgi trāpīja mērķim un to iznīcināja," sacīja Musavi. Viņš piebilda, ka šis bija pirmais raķetes Ghader izmēģinājums.

Ghader darbības rādiuss ir 200 kilometru, kas spārnotajām raķetēm parasti tiek uzskatīts par vidēju vai par īsu darbības rādiusu, tomēr Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA to raksturoja kā "garu darbības rādiusu".

Jau ziņots, ka Irāna svētdien šo manevru laikā veiksmīgi izmēģināja vidēja darbības rādiusa "zeme-gaiss" tipa raķeti.

Pirmdien karaflote paredzējusi izmēģināt vēl divas raķetes - "zeme-zeme" tipa raķeti Nour ar 200 kilometru darbības rādiusu un pretkuģu raķeti Nasr ar īsāku darbības rādiusu, sacīja Musavi. Ghader ir pilnībā izstrādāta un uzbūvēta Irānā, bet raķešu Nour un Nasr pamatā ir Ķīnas projekti.

Raķešu izmēģinājumu un manevru mērķis ir parādīt Irānas militārās spējas laikā, kad ASV un citas Rietumvalstis pastiprina spiedienu uz Irānu tās kodolprogrammas dēļ.

Fakts, kas raķetes izmēģinātas un manevri notiek pie Ormuzas šauruma, pievērš uzmanību Irānas pēdējās dienās izteiktajiem draudiem, ka tā varētu slēgt naftas transportam svarīgo Ormuzas šaurumu, ja tiks noteiktas jaunas sankcijas pret Irānu.  

ASV prezidents Baraks Obama sestdien parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.

Caur Ormuzas šaurumu tiek transportēti 20% pasaulē iegūtās naftas, liecina ASV Enerģētikas informācijas pārvaldes dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits