Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Irāna uz nenoteiktu laiku atceļ pērtiķa nosūtīšanu kosmosā

Irāna uz nenoteiktu laiku atcēlusi plānoto pērtiķa palaišanu kosmosā, pirmdien pavēstīja Irānas Kosmosa aģentūra.

"Nav iespējams nosaukt precīzu projekta izpildīšanas datumu, bet tiklīdz mūsu valsts zinātnieki paziņos par gatavību, mēs to darīsim zināmu," atklāja aģentūras direktors Hamids Fazeli.

Fazeli jūnija vidū paziņoja, ka laikā no 23.jūlija līdz 23.augustam kosmosā 120 kilometru augstumā tiks palaista raķete "Kavoshgar-5" ar 285 kilogramus smagu kapsulu, kurā atradīsies pērtiķis. Viņš gan neatklāja, kādēļ šis eksperiments tika atlikts.

"Mūsu zinātnieki nepārtraukti pieliek pūles šī projekta īstenošanai, (..) mūsu kolēģi ir aizņemti ar empīriskiem pētījumiem un sistēmas pārbaudēm, tādēļ tos var uzskatīt par ievērojamiem panākumiem," viņš uzsvēra.

Kā ziņots, marta vidū aģentūra palaida kosmosā "Kavoshgar-4" raķeti ar kapsulu, kas paredzēta pērtiķa pārvadāšanai, taču toreiz tā bija tukša.

Kapsulu līdz ar četru satelītu prototipiem, kurus plānots palaist līdz 2012.gada martam, februārī svinīgi atklāja Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads. Toreiz Fazeli apgalvoja, ka pērtiķa nosūtīšana kosmosā būs pirmais Irānas solis ceļā uz cilvēka nogādāšanu kosmosā, ko Teherāna ieplānojusi izdarīt 2020.gadā.

Irāna jau 2010.gadā ar "Kavoshgar-3" raķeti nosūtīja kosmosā mazākus dzīvniekus - žurku, bruņurupučus un tārpus, bet 2009.gadā sāka ambiciozu kosmosa programmu, palaižot orbītā savu pirmo satelītu.

Rietumi gan tolaik pauda bažas, ka, maskējoties aiz zinātniskas programmas, Teherāna varētu attīstīt raķetes, kas spējīgas nest kodolgalviņas. Irāna to kategoriski noliedza, tāpat kā noliedza savas kodolprogrammas iespējamos militāros mērķus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits