Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Irānas vēlēšanās dominē stingrās politikas piekritēji

Irānas parlamenta vēlēšanās dominē stingrās politikas piekritēji, liecina pirmdien publiskotie rezultāti, bez tam vēlētāju aktivitāte bijusi zema.

Daži Irānas opozīcijas pārstāvji un diasporas locekļiem aicināja boikotēt piektdien notikušās vēlēšanas.

Varasiestādes joprojām nav publiskojušas datus par vēlētāju aktivitāti, kā arī nav sniegts paskaidrojums, kādēļ to publicēšana kavējas. Tomēr vēlēšanu dienā pie iecirkņiem, piemēram, galvaspilsētā Teherānā bija maz cilvēku.

Pagaidām nav skaidrības, vai zemā aktivitāte liecina par vēlētāju apātiju vai aktīvu vēlmi ar boikotu paust savu attieksmi pret Irānas teokrātiju. Tās arī bija pirmās vēlēšanas, kopš 2022.gadā sākās plaši protesti pēc tam, kad policijas apcietinājumā nomira 22 gadus vecā Mahsa Amini, kuru aizturēja par islāma tradīcijām neatbilstošu apģērbu.

Iepriekšējās Irānas parlamenta vēlēšanas notika 2020.gadā Covid-19 pandēmijas laikā. Toreiz vēlētāju aktivitāte sasniedza 42,57%, kas bija zemākā kopš 1979.gada islāma revolūcijas.

Vēlēšanās tika ievēlēti 290 parlamenta deputāti un 88 Ekspertu asamblejas locekļi. Ekspertu asambleja, kuras locekļus ievēlē uz astoņiem gadiem, uzrauga valsts augstāko līderi un izvēlas viņa pēcteci. Pašreizējais Irānas augstākais līderis ir 84 gadus vecais ajatolla Ali Hamenei, kurš pie varas atrodas kopš 1989.gada.

Pirmajā vēlēšanu kārtā tika ievēlēti 245 parlamenta deputāti, no kuriem 200 ir stingrās politikas piekritēju spēku atbalstīti, liecina ziņu aģentūras AP izanalizētie dati.

45 no jaunievēlētajiem deputātiem ir salīdzinoši mērenas, konservatīvas vai neatkarīgas politikas pārstāvji. Pašreizējā parlamenta sasaukumā ir 18 reformas atbalstoši politiķi un 38 sevi uzskata par neatkarīgajiem politiķiem.

No piektdien ievēlētajiem deputātiem 11 ir sievietes. Pašreizējā Irānas parlamentā ir 16 sievietes.

Lai iegūtu mandātu pirmajā kārtā kandidātam bija jāsaņem vismaz 20% sava apgabala vēlētāju balsu. Otrajā vēlēšanu kārtā aprīlī vai maijā tiks ievēlēti vēl 45 deputāti.

Bijušais Irānas prezidents Hasans Ruhani ir diskvalificēts no atkārtotas kandidēšanas uz vietu Ekspertu asamblejā, kurā viņš atrodas jau 24 gadus. Viņš to nosauca par mēģinājumu ierobežot tautas līdzdalību vēlēšanās.

Ekspertu asamblejā atkārtoti ievēlēts Irānas prezidents Ebrahims Raisi, kuru uzskata par iespējamo Hamenei pēcteci. Par ajatollu varētu kļūt arī Hamenei dēls Madžtaba, kuram pašlaik nav amata valdībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits