Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +21 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Īrijas ministre šaubās par valsts palikšanu eiro zonā, ja īri referendumā noraidīs fiskālās disciplīnas līgumu

Īrija diez vai varēs palikt eiro zonā, ja šīs valsts iedzīvotāji referendumā noraidīs tā dēvēto Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, pirmdien paziņoja Īrijas Eiropas lietu ministre Lusinda Kreitone.

"Es uzskatu, ka tas [negatīvs balsojums] padarīs mūsu palikšanu [Eiropas] Monetārajā savienībā (EMS) teju neiespējamu, jo dalība šajā savienībā nozīmē, ka tiek pildīti tajā spēkā esošie noteikumi," viņa sacīja intervijā Īrijas publiskajai raidsabiedrībai RTE.

Tuvākajās nedēļās Īrijas valdība plāno izlemt, vai rīkot referendumu par dalību ES fiskālās disciplīnas līgumā. Tā nolūks ir panākt, lai dalībvalstis ievēro stingru budžeta disciplīnu, lai nepieļautu parādu krīžu atkārtošanos.

Vairāki Īrijas ministri pauduši, ka vēlētos nepieļaut referendumu, jo baidās, ka īri balsos pret, šādi paužot savu neapmierinātību ar valstī īstenotajiem taupības pasākumiem, kuru dēļ pasliktinājies viņu dzīves līmenis.

Īrijas valdība līdz šim noraidījusi opozīcijas ierosinājumus izstāties no eiro zonas tā vietā, lai turpinātu īstenot budžeta tēriņu samazināšanas politiku. Valdība apgalvo, ka valsts aiziešana no eiro zonas radīs katastrofālas sekas tās ekonomikai. Savukārt opozīcijas partijas paziņojušas, ka pieprasīs referendumu.

Pagājušajā nedēļā veikta aptauja liecina, ka 72% Īrijas iedzīvotāju vēlas, lai par dalību ES fiskālās disciplīnas līgumā valstī tiktu rīkots referendums.

Īrijā spēkā esošā konstitūcija noteic, ka referendumi ir jārīko par visiem ES līgumiem un grozījumiem ES līgumos. Īrijas pilsoņi iepriekš divas reizes nobalsoja pret izmaiņām ES līgumos, tomēr atkārtotos referendumos nobalsoja par šīm izmaiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits