Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Islāmisti aicina uz sacelšanos Ēģiptē

Ēģipte slīgst arvien dziļākā haosā, pastiprinoties asinsizliešanai pēc prezidenta Mohammeda Mursi gāšanas. M. Mursi pārstāvētās islāmistu partijas Musulmaņu brālība politiskais atzars Brīvības un taisnīguma partija aicināja ēģiptiešus uz sacelšanos, lai atbildētu uz pirmdienas rīta vardarbību, kad armija nogalināja vismaz 51, bet ievainoja vairāk nekā 430 gāztā prezidenta atbalstītāju.

Islāmistu protestētāji bija pulcējušies pie Republikas gvardes kazarmām Kairā, kurā, domājams, ievietots pagājušajā nedēļā aizturētais M. Mursi. Aktīvisti apgalvo, ka mierīgajā demonstrācijā noturēto rīta lūgšanu laikā armija negaidīti atklājusi uguni.

«Mēs nodevāmies rīta lūgšanai, kad pēkšņi izdzirdējām šāvienus,» Reuters stāstīja Abdelazīzs Abdelšaka, kurš sašauts kājā. Kāds armijas kareivis centies cilvēkus pārliecināt, ka neviens nešauj, taču pēkšņi no Republikas gvardes barakām tika atklāta uguns. «Viņi raidīja asaru gāzi, gumijas lodes, visu... Un tad nāca īstas lodes.»

Musulmaņu brālība solīja cīnīties par to, lai demokrātiskās vēlēšanās pirms gada ievēlētais M. Mursi atgrieztos prezidenta amatā. Ēģiptes armijas vadītāju ģenerāli Abdelfatāhu es Sisī, kurš pagājušajā nedēļā atstādināja M. Mursi, islāmistu partija nodēvēja par «slepkavu un miesnieku».

Brīvības un taisnīguma partija aicināja starptautisko sabiedrību nepieļaut jaunu asinsizliešanu un neļaut situācijai pāraugt pilsoņu karā kā Sīrijā, ziņoja BBC.

Armija turpretim apgalvo, ka apšaudi izprovocējusi «teroristu grupa», kas mēģinājusi ielauzties kazarmās. Ēģiptes pagaidu vara izteica nožēlu, ka iebrucēju apspiešana prasījusi dzīvības, taču solīja izveidot speciālu komisiju notikušā izmeklēšanai. Tāpat ēģiptiešus mudināja netuvoties militārām ēkām.

Pagaidu prezidenta Adlija Mansūra pārstāvji apgalvoja, ka vardarbība neaizkavēšot sarunas par jaunās valdības izveidi. Taču salafistu partija Nour, kas atbalstīja M. Mursi atstādināšanu, nosauca pirmdien notikušo par slaktiņu un paziņoja, ka neiesaistīsies sarunās par valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits