Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

IT drošības uzņēmums: Ķīnas armija kontrolē pasaules ietekmīgākos hakerus

Ķīnas armija kontrolē vairākus no pasaules ietekmīgākajiem hakeriem, kuri īstenojuši kiberuzbrukumus ASV valdības iestādēm, laikrakstiem un uzņēmumiem, otrdien paziņojis IT drošības uzņēmums Mandiant. Kompānija savā ziņojumā norādījusi, ka simtiem izmeklēšanu, kas veiktas pēdējo trīs gadu laikā, liecina, ka hakeri, kuri uzbrukuši ASV interesēm, "pamatā bāzējas Ķīnā, un Ķīnas valdība zina par viņiem".

"Mandiant" ziņojumā galvenā uzmanība pievērsta grupējumam APT1 (Advanced Persistent Threat), kuram izdevies nozagt apjomīgu informāciju un uzbrukt infrastruktūrai, piemēram, ASV elektroapgādes tīklam. "Mēs uzskatām, ka APT1 ir spējīgs veikt šādas ilgstošas un plašas kiberspiegošanas kampaņas (..), jo saņem tiešu valdības atbalstu," secinājis Mandiant.

Domājams, ka APT1 patiesībā ir Ķīnas armijas struktūra - "Vienība 61398". Grupējuma veikto uzbrukuma pēdas tika izsekotas līdz kādai 12 stāvu ēkai Šanhajas piepilsētā.

Virkne kiberuzbrukumu ASV prominentākajiem medijiem, piemēram, laikrakstiem The New York Times un Wall Street Journal, ir raisījuši bažas par hakeru iespējamo saistību ar Ķīnas armiju.

The New York Times janvāra beigās paziņoja, ka hakeri ielauzušies laikraksta datorsistēmās un nozaguši darbinieku e-pastu paroles. Laikraksts uzskata, ka pastāv saistība starp hakeru uzdarbošanos un laikraksta publikāciju par Ķīnas premjerministra Veņa Dzjabao radinieku pasakainajām bagātībām. Pēc šiem uzbrukumiem The New York Times un citi klienti nolīga Mandiant, lai iztīrītu datorsistēmas.

Ķīna noliedz, ka tai būtu kāda saistība ar šiem uzbrukumiem, un Ķīnas oficiālais laikraksts People's Daily licis noprast, ka aiz šiem uzbrukumiem patiesībā stāvot ASV valdība, kurai ir savas slēptas intereses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits