Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Izraēla plāno ievietot aizturēšanas centros tūkstošiem nelegālo afrikāņu imigrantu

Izraēla drīzumā plāno sākt pārvietot desmitiem tūkstošiem nelegālo afrikāņu imigrantu no Telavivas un citurienes uz aizturēšanas centru un telšu pilsētiņu, pie kā pašreiz tiek strādāts, piektdien paziņojis iekšlietu ministrs Eli Jišaji.

Ceturtdien Izraēlas tiesa pavēra ceļu aptuveni 1500 dienvidsudāniešu deportēšanai, nolemjot, ka viņu dzīvības dzimtenē vairs nav apdraudētas. Jišaji intervijā sabiedriskajam radio paziņoja, ka tuvākajā nākotnē šāds liktenis varētu piemeklēt aptuveni 40 000 sudāniešu un Eritrejas pilsoņu.

Ministrs norādīja, ka Izraēlā joprojām atrodas aptuveni 15 000 nelegālo imigrantu no Sudānas ziemeļiem un aptuveni 35 000 no Eritrejas, piebilstot, ka pašreiz ministrija vēl neesot tiesīga viņus deportēt. Tomēr viņš pauda cerību, ka juridiskie šķēršļi drīzumā tiks novērsti un norādīja, ka valdība piedāvās atlīdzību tiem, kas dosies prom brīvprātīgi. "Viņus sagaida izraidīšana - vai nu brīvprātīgi vai pret viņu gribu," atzīmē Jišaji, piebilstot, ka šāds skaits imigrantu apdraud ebreju identitāti.

Pirmais solis šīs situācijas risināšanā būs nelegālo imigrantu savākšana vienkopus un pārvietošana uz aizturēšanas centru, kas pašreiz tiek būvēts Izraēlas dienvidos. Šī projekta kopējās izmaksas sasniegs 250 miljonus Izraēlas šekeļu (36 miljonus latu). "Tiklīdz objekts tiks pabeigts, kas varētu notikt pāris mēnešu laikā (..), mēs sāksim pārvietot imigrantus no Telavivas (..) un jebkuras citas vietas, kur viņi atrodas," norādīja ministrs, piebilstot, ka līdz ar centra izbūvi imigrantu izmitināšanai plānots izveidot arī telšu pilsētiņu ar visām nepieciešamajām ērtībām.

Telavivā dzīvo liela afrikāņu kopiena un, pieaugot noziedzībai, pēdējā laikā izcēlušās kaislīgas debates par spriedzi, ko radījusi viņu klātbūtne. Tiek lēsts, ka gadu gaitā no Ēģiptes Izraēlā iebraukuši aptuveni 60 000 afrikāņu, galvenokārt no Sudānas un Eritrejas. Daļa no viņiem bēg no vajāšanas savā valstī, bet daļa ir tā dēvētie ekonomiskie imigranti. Jišaji norādīja, ka varasiestāžu nepamanīti no Ēģiptes varētu būt iebraukušu vēl aptuveni 6000 imigrantu un pauda cerību, ka nākamo mēnešu laikā valdībai izdosies pārvietot visus imigrantus uz aizturēšanas centriem, un Izraēlas pilsoņi beidzot varēs dzīvot "pienācīgā veidā (..) mierā un drošībā".

Jau vēstīts, ka Izraēla pašreiz strādā pie milzīgas, stingri nodrošinātas drošības barjeras gar valsts 240 kilometrus garo robežu ar Ēģipti. Līdz šim izbūvēti jau 170 kilometri un plānots, ka projekts šogad tiks pabeigts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits