Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izraēlas parlaments apstiprinājis Netanjahu jauno valdību

Izraēlas parlaments ceturtdien apstiprinājis Benjamina Netanjahu jauno valdību.

Par jauno valdību, kas būs labējākā Izraēlas vēsturē, nobalsoja 63 no 120 Kneseta deputātiem.

Parlaments par jauno spīkeri ievēlēja Amiru Ohanu no Netanjahu pārstāvētās konservatīvās partijas "Likud".

73 gadus vecais Netanjahu parlamentā izklāstīja jaunās valdības mērķus nākamajiem četriem gadiem, solot darīt visu iesējamo, lai Irāna neiznīcina Izraēlu ar atombumbu.

Netanjahu, kuram šī būs sestā valdība, arī solīja strādāt pie attiecību uzlabošanas ar arābu valstīm.

Pēc savas uzvaras parlamenta vēlēšanās 1.novembrī Netanjahu nodrošināja mandātu valdības izveidošanai, kuru atbalsta ultraortodoksālo jūdaistu partijas un galēji labējo bloks.

Netanjahu, kurš tiesā cīnās pret apsūdzībām korupcijā, solījis aizsargāt pilsoniskās tiesības, nepieļaut nekādu kaitējumu valsts arābu minoritātei vai LGBTQ kopienai un tiekties pēc miera.

Taču jaunās valdības solījumi paplašināt ebreju kolonistu apmetnes Rietumkrastā un citas ieceres ir izpelnījušās kritiku Izraēlā un ārvalstīs.

Netanjahu sabiedroto vidū ir Reliģisko cionistu partija un partija "Ebreju vara", kas iebilst pret Palestīnas valsts ideju un kuru līderi agrāk kritizējuši Izraēlas tiesu sistēmu un iestājušies pret LGBT tiesībām un arābu minoritāti.

Tikmēr Netanjahu vairākkārt solījis veicināt toleranci un mieru. Viņš parlamentā sacīja, ka arābu un izraēliešu konflikta izbeigšana ir viņa prioritāte reizē ar Irānas kodolprogrammas ierobežošanu un Izraēlas militāro spēju stiprināšanu.

Netanjahu oponenti parlamentā kritizēja viņu par vājumu, uzskatot, ka viņam nācies krietni piekāpties, lai iemantotu jaunus partnerus pēc tam, kad centra partijas boikotēja viņu.

Palestīniešiem jaunā Netanjahu valdība nesola neko iepriecinošu.

"Likud" savās vadlīnijās jaunajai valdībai norādījusi, ka veicinās un attīstīs ebreju kolonistu apmetnes zemēs, "uz kurām ebreju tautai ir ekskluzīvas un neapstrīdamas tiesības".

Vairums valstu uzskata šīs apmetnes par nelegālām.

"Šīs vadlīnijas rada bīstamu eskalāciju, un tās ietekmēs reģionu," brīdināja Abasa preses pārstāvis.

2022.gads Rietumkrastā bijis viens no vardarbīgākajiem kopš 2015.gada, un Izraēlas drošības spēki ir aktīvi apspieduši palestīniešu nemierus un palestīniešu kaujinieku aktivitātes.

Abass ir kritizējis jauno valdību, sakot, ka tās moto ir ekstrēmisms un aparteīds.

Izraēlā 21% iedzīvotāju ir arābi, kas bieži identificē sevi kā palestīniešus.

Jaunajā valdībā nacionālās drošības ministra amats uzticēts "Ebreju vara" līderim Itamaram ben Gviram, kurš ilgi lietojis musinošu retoriku pret arābiem un 2007.gadā tika notiesāts par naida kūdīšanu pret arābiem un atbalstu ebreju kaujinieku grupai. Ben Gvira advokāts sacīja, ka viņa uzskati kļuvuši mērenāki.

Palestīniešu ekonomiskā izaugsme, ko Netanjahu solījis atbalstīt, var ciest no konflikta uzliesmošanas. "Politiskais apvārsnis ietekmē ekonomiku, un visas pazīmes liecina, ka politiskā situācija būs slikta," uzskata palestīniešu uzņēmējs Ibrahims Barhams.

Netanjahu ir atturējies atbalstīt Rietumkrasta aneksiju, lai gan iepriekš par to daudz runājis, un solījis tiekties pēc attiecību uzlabošanas ar Saūda Arābiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits