Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Japānā avarējušo Fukušimas AES apdraud taifūns Roke

Dabas katastrofu plosīto Japānu trešdien sasniedzis spēcīgais taifūns Roke, kas, applūdinājis plašas teritorijas, uzņēmis kursu avarējušas Fukušimas atomelektrostacijas (AES) virzienā. Maksimālais vēja spēks sasniedzis pat 216 kilometru stundā. Ir bažas, ka no 11. marta zemestrīces un tai sekojošā cunami viļņa izpostītās AES, kurā aizvien notiek radiācijas noplūdes novēršana, apkārtējā vidē var nonākt radioaktīvais ūdens.

Stacijas apsaimniekotājs TEPCO norādījis, ka tiek darīts it viss, lai novērstu taifūna ietekmi uz avarējušo Fukušimas AES. Reaktora noplūdes aizturēšanas darbi gan pie AES, gan jūrā pārtraukti, veltot visu uzmanību gaidāmā taifūna iespējamo postījumu novēršanai. «Mēs esam piesējuši kabeļus un caurules, kā arī nostiprinājuši iekārtas, lai radioaktīvie materiāli neizplatītos [spēcīgajos vējos],» Fukušimas AES operatora Naoki Cunoda teikto citējusi raidsabiedrība BBC. Tiek aizdarītas plaisas, pa kurām lietusūdeņi varētu ieplūst bojātajā AES.

Atomreaktorā sakrājies radioaktīvais ūdens, ko spēcīgās lietusgāzes draud ieskalot jūrā vai izgāzt sauszemē. TEPCO jau mēnešiem ilgi mēģina atdzesēt reaktorus, lai varētu slēgt avarējušo staciju. Tomēr katru dienu ap 500 tonnām dzesēšanā izmantotā ūdens izplūst no bojātā reaktora, raksta aģentūra Bloomberg.

Meteorologi brīdinājuši par gaidāmiem zemes nogruvumiem un spēcīgiem plūdiem. Roke jau izraisījis vērienīgus satiksmes traucējumus un trešdien prasījis vismaz sešu cilvēku dzīvības, vēsta ziņu aģentūra AP. Taifūns bez elektrības atstājis ap 260 mājsaimniecību. Amatpersonas aicinājušas evakuēties aptuveni miljonu iedzīvotāju no valsts austrumiem un centrālās daļas. Darbu pārtraukušas vairākas skolas un uzņēmumi, arī autoražotājs Toyota, kas trešdien apturēja ražošanu 11 no 15 rūpnīcām.

Roke seko vairāk nekā triju dekāžu spēcīgākajam taifūnam Talas, kas septembra sākumā Japānā atņēma vairāk nekā 100 cilvēku dzīvību. Tomēr īpašus postījumus valsts piedzīvoja martā, kad zemestrīce un tās izraisītais cunami vilnis prasīja ap 20 tūkstošiem cilvēku dzīvību un nodarīja miljardos dolāru mērāmus postījumus. Kopš tā laika nav izdevies atjaunot kontroli pār Fukušimas AES, no kuras noplūdusī radiācija likusi runāt par traģiskāko atomkatastrofu pasaulē kopš 1986. gada eksplozijas Černobiļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits